Vintířov již nebude zavánět

Vintířov/Chodov (Sokolovsko) – Tisíce obyvatel Vintířova a Chodova na Sokolovsku již nebude obtěžovat štiplavý zápach z komínů továrny na výrobu stavebních materiálů, který vzniká při pálení hlíny. Vedení firmy nechalo konečně do výroby namontovat technologii na čištění spalin za víc než 100 milionů korun. Situací se musel zabývat krajský úřad, strážníci městské policie i Česká inspekce životního prostředí. Potíže díky tomu musela řešit i továrna, v extrémních případech tak dokonce i zastavila výrobu.

Silný zápach z komínů továrny nejvíce obtěžoval obyvatele Vintířova a okrajových částí Chodova, kde v panelových domech žijí tisíce lidí. „Stěžovali si. Byl to takový čpavý nasládlý zápach, který dráždil sliznice. Pro malé děti to bylo velmi nepříjemné, slzely jim oči,“ uvedl starosta Chodova Josef Hora (HNHRM) a starosta Vintířova Jiří Ošecký (nez.) doplnil: „Takový štiplavý pach. Reakce byly někdy tvrdé.“ Rozzlobení lidé volali nejčastěji strážníkům městské policie. Když se stížnosti množily, policisté informovali zástupce továrny. Ti nechávali snížit výkon pecí, aby zápach nebyl tak intenzivní, v extrémních případech i zastavovali výrobu. „V roce 2007 došlo k porušení integrovaného povolení podle zákona 76 z roku 2002 a za toto porušení inspekce uložila společnosti pokutu,“ konstatuje vedoucí ochrany ovzduší ČIŽP Plzeň Jitka Kubíková.

Emise podle ředitele firmy nebyly zdraví škodlivé. Tvrdí však, že rozzlobené lidi chápe. Zápach podle něj vzniká při pálení hlíny, z té společnost vyrábí stavební materiál. Ředitel společnosti Lias Vintířov Rudolf Borýsek je přesvědčený, že továrna už lidi v okolí obtěžovat nebude, spaliny čistí nová technologie. „Celková výše investice je přes 100 milionů korun. Je to bez jakékoliv subvence, bez jakékoliv dotace,“ prohlásil ředitel Borýsek. V dalších třech letech chce vedení firmy ještě zmodernizovat kanalizaci a technologii, která čistí odpadní vody.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Za rekonstrukci čistírny odpadních vod zaplatí společnost přibližně 10 milionů korun.

Tisíce obyvatel Vintířova a Chodova na Sokolovsku již nebude obtěžovat štiplavý zápach z komínů továrny na výrobu stavebních materiálů.
Zdroj: ČT24