Dny židovské kultury letos poprvé slavily oba Těšíny - český i polský

Český Těšín / Cieszyn - Letos poprvé probíhaly Dny židovské kultury v Těšínech na obou stranách hranice. Dosud se konaly jen v polském Těšíně. Festival chce veřejnost seznámit s kulturou a historickým odkazem, který zanechala židovská komunita žijící na Těšínsku, a to prostřednictvím filmů, divadla, koncertů, tance i přednášek.

Kavárnu Avion, která se dnes jmenuje Noiva, dala v roce 1933 postavit Rosalie Wiesnerová. Na začátku druhé světové války byla poškozena při výbuchu mostu přes řeku Olši a Němci ji jako majetek Židů rozebrali. Teď, více než sedmdesát let poté v ní ožily židovské písně i tance. „Ta myšlenka, že se představí lidem Těšína jedna kultura a vůbec život židovské komunity, která tady na Těšínsku kdysi žila, byla vlastně oprávněná i vzhledem k tomu, že v tomto roce slaví oba dva Těšíny 1 200 let od historického vzniku Těšína a 90 let Českého Těšína,“ říká organizátorka akce Šárka Klimoszová.

Součástí Dnů židovské kultury jsou výstavy, besedy a také taneční workshopy – konaly se například v jediné zachované synagoze na Těšínsku v Božkové ulici v Českém Těšíně. „Hebrejské slovo pro tanec je hagag a znamená to tančit v kruhu a původní židovské tance se opravdu v kruhu tančí. Ale v souboru tančíme také současné izraelské tance s náročnější choreografií,“ vysvětluje vedoucí účinkujícího souboru Klezmer z Těšína Dorota Herok.

„Chceme připomenout už neexistující židovské společenství v tomto regionu, také chceme ukázat, že židovská kultura je tak bohatá, tak inspirující, že z ní stále čerpají taneční, hudební i pěvecké soubory,“ dodala pořadatelka Lidia Hławiczka. Festival vyvrcholil už v neděli, ale na výstavu fotografií Stopy židů na území Těšínska Wiesława Radwańského se můžete zajít podívat na polskou stranu do těšínského kulturního střediska až do 25. listopadu.