Potápěči v plzeňské zoo chytali přerostlé kapry

Plzeň – V plzeňské zoologické zahradě dnes měli netradiční výlov. Neúčastnili se ho rybáři se sítěmi, ale potápěči v neoprenech, kteří museli vylovit část přerostlých kaprů z obřího akvária v expozici Česká řeka. Ta zde funguje dva roky a po celou dobu se sem chovatelé snaží z různých zdrojů doplňovat co nejhezčí a největší kapry. Nyní už je jich však moc.

Česká řeka funguje jako systém obřích propojených akvárií. Jen místo cizokrajných ryb jsou v nich typičtí obyvatelé našich řek, potoků a rybníků. Pozorovat je můžete z nadhledu, podhledu i z očí do očí. Mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba informoval, že potápěči odlovili patnáct kaprů.

Pracovník propagace Jaroslav Vogeltanz sdělil, že v rámci expozice je k vidění na 30 druhů ryb. Stavební technik Miroslav Adamec dodal, že systém zahrnuje celkem devět nádrží. Netradiční expozice slaví úspěchy nejen u návštěvníků. Největší chloubou je tu teď mládě vydry říční. Ošetřovatel vyder Zdeněk Soukup poznamenal, že jde o první odchov v zoologických zahradách.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Zajímavosti o vydrách, kaprech i další fauně se návštěvníci dozví z informačních tabulí. Nechybí ani historie českého rybníkářství nebo rybolovu. Odlovení kapři nepoputují na vánoční stůl, ale zůstanou v zoo. Chovatelé je vypustí do rybníčků v dolní části zahrady.