Vnitro potvrdilo postup zlínské primátorky ohledně zastupitelstva

Zlín - Odstupující primátorka Zlína Irena Ondrová (ODS) postupovala správně, když nevyhlásila termín ustavujícího zasedání zastupitelstva do pondělní půlnoci. Její slova potvrdila i Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Ondrová bude po Krajském soudu v Brně, jehož zaměstnanec chyboval, když na úřední desce špatně uvedl Magistrát města Zlín jako žalovanou stranu pro neplatnost voleb, žádat veřejnou omluvu a vysvětlení. Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 19. listopadu.

Ondrová chce ještě dnes zaslat předsedovi Krajského soudu v Brně Jaromíru Pořízkovi žádost o veřejnou omluvu a vysvětlení celé situace. Reagovala tak na informace, které uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková, když přiznala, že pochybení ohledně voleb ve Zlíně se dopustil zaměstnanec soudu. „Úřednice, která zastupovala dočasně nepřítomnou vedoucí kanceláře správního úseku soudu, si nebyla jistá, zda je Lhota u Zlína obcí se samostatnou působností, a raději zapsala Magistrát města Zlína,“ řekla mluvčí. Jak bude tato pracovnice sankcionována, zatím nebylo rozhodnuto. Patrně ji ale čeká trest v podobě zkrácení finanční odměny.

Ondrová zvažuje, že na Gazdíka podá trestní oznámení

Petr Gazdík:

„Nechť paní primátorka učiní, jak jí svědomí velí. Já mám za to, že Zlín jako účastník řízení věděl, že žaloba na neplatnost voleb není podána proti němu. Přesto soud o tom neinformoval.“

„V důsledku nesprávných informací měla tato skutečnost velmi negativní vliv na celkovou povolební situaci a současně poškodila i mé vlastní jméno,“ reagovala Ondrová. Podle svých slov navíc zvažuje, že na předsedu hnutí Starostové a nezávislí a poslance Petra Gazdíka podá trestní oznámení. Poslanec se do tisku vyjádřil v tom smyslu, že oddalováním svolání ustavujícího zastupitelstva se současné vedení radnice „snaží na radnici zametat stopy“. „To je za hranicí jisté etiky, co si vůči mé osobě dovolil. Pro moje chování a jednání a jednání rady je důležitý zákon a zákonem jsme se vždy řídili,“ dodala odstupující primátorka.

Nová koalice, která vzešla ve Zlíně z komunálních voleb - TOP 09, STAN, M.O.R., KDU-ČSL, Zlínské hnutí nezávislých a VV, v pondělí tvrdila, že na základě jejich posudků Ondrová má na svolání zastupitelstva čas do pondělní půlnoci. Gazdík pak oznámil, že pokud tak primátorka neučiní, obrátí se na ministerstvo vnitra, aby svolalo ustavující zastupitelstvo ve Zlíně na 16. listopadu.

Situace ohledně ustavujícího zastupitelstva ve Zlíně se zkomplikovala v okamžiku, kdy půl hodiny před vypršením termínu Krajský soud v Brně obdržel stížnost na neplatnost voleb, kde žalovaným byl magistrát. Nicméně z usnesení soudu je patrné, že návrh se netýkal Zlína, ale samostatné obce Lhota u Malenovic. Protože ale oficiálně žalovaným byl zlínský magistrát, podle ministerstva začala běžet další patnáctidenní lhůta, během které musel počkat s vyhlášením termínu ustavující schůze zastupitelstva na verdikt soudu. „Ustavující zasedání proto musí být svoláno tak, aby se uskutečnilo nejpozději 22. listopadu tohoto roku,“ píše se mimo jiné ve vyjádření ministerstva.

Výsledky komunálních voleb ve Zlíně
Zdroj: ČT24