Kraj Vysočina uspořil čtvrt miliardy, dá ji do rezerv na příští rok

Jihlava – Kraji Vysočina se daří šetřit finance, oproti očekávání vybral na daních do konce října zhruba o čtvrt miliardy víc. Jen za prvních deset měsíců letošního roku má kraj o 264 miliony korun vyšší příjmy z daní než předpokládal. Peníze hodlají krajští radní uschovat do rezervy na příští rok, konečnou verzi rozpočtu na rok 2011 budou zastupitelé Vysočiny schvalovat na svém posledním letošním zasedání 14. prosince.

„Je to určitě způsobeno i tím, že rozpočet byl postavený na úroveň roku 2006, tedy že jsme byli velmi pesimističtí,“ vysvětlil náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Krajské příspěvkové organizace byly nuceny ušetřit 5 až 10 %, podobné úspory musel najít i samotný krajský úřad. Politici odpovědní za přípravu rozpočtu na příští rok se ale předčasně neradují a uspořené finance rozhodně hned tak neutratí. „My bychom chtěli, aby všechny tyto prostředky šly do fondu strategických rezerv,“ dodal Novotný.

Předpoklad příjmů v příštím roce se pohybuje hluboko pod rozpočtem roku 2009 a zůstává na úrovni roku 2007. Podle hejtmanova zástupce se připravuje rozpočet vyrovnaný, který počítá se zhruba čtvrt miliardovou rezervou.

Kraji Vysočina se daří šetřit finance (zdroj: ČT24)

Opoziční krajský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS) ale upozorňuje, že rozpočet ve skutečnosti vyrovnaný není. „Protože do příjmu je jednak zapracována půjčka od Evropské investiční banky, a potom také kontokorentní úvěr,“ upozorňuje Vystrčil s tím, že bez těchto dvou položek by o vyrovnaném rozpočtu nemohla být řeč. Jinak ale opozice sociálnědemokratickou vládu kraje Vysočina chválí, především za zdrženlivost a opatrnost. Souhlasí i s tím, že se v příštím roce nemají zastavit investice. Pokračovat budou rekonstrukce starých i stavby nových pavilonů nemocnic a peníze musejí zbýt i na spolufinancování evropských projektů.