Stovkám lidí ve Veselí hrozí odpojení tepla, i když ho platí

Veselí nad Lužnicí - 130 bytů ve Veselí nad Lužnicí má od pátku přijít o teplo a teplou vodu. Majitel pěti velkých panelových domů na sídlišti Pod Markem totiž dlouhodobě neplatí dodavatelské firmě. Ta se proto rozhodla k radikálnímu řešení a v průběhu pátku chce „nevinné neplatiče“ od dodávek odstřihnout. Město přitom nájemníkům nemůže nabídnout náhradní byty, neboť žádné nemá.

Celý spor má poměrně jednoduchou zápletku, jasného viníka i jasnou obět. Ačkoli nájemníci peníze za nájem i energie poctivě platí, vlastník domu, který peníze od nájemníků vybírá, dluží dodavatelské firmě. Peníze, které od lidí vybere, neposílá poskytovateli služeb.

Situace je o to palčivější, že v domech navíc žije řada důchodců a rodin s dětmi. Ani jedna z těchto skupin si nedokáže život bez důležitého tepla představit. „Platíme nájem a najednou mi někdo vypne teplou vodu, no kde to jsme? Připravení na to nejsme, ale nezbude nám nic jiného, než sehnat přímotopy,“ stěžují si obyvatelé dotyčných domů.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Upozornění na dveřích:

„Z důvodu dlouhodobého neplacení záloh firmou Amra bude 12. 11. 2010 odpojena k tomuto domu dodávka tepla.“

Rozhodnutí odpojit pět panelových domů od tepla a teplé vody nyní může zvrátit pouze zaplacení dluhů. Veselské služby zajišťující teplo pravidelně kontrolují účet, aby nemusely svoji pohrůžku proměnit v realitu. Ustoupit však prý nemohou, neboť by se mohly dostat do problémů samy. „Dluh je na naše podmínky hodně vysoký a pro naši firmu by to mohlo znamenat likvidační věc,“ potvrdil jednatel firmy Jaroslav Benda.

Město do sporu dvou firem zasahovat nemůže. Začíná ale shánět náhradní řešení pro lidi, kteří zůstanou bez tepla. Vzhledem k tomu, že náhradní byty nemá, může se jednat jen o provizorní řešení.