Obec nepustila dlužící navrátilce z Kanady do bytů

Volary - Bez bytů a s dluhy skončila většina Romů především na Prachaticku, kteří se po necelých dvou letech vrátili z Kanady. Podle jejich mínění radnice měst, kde bydleli, využily jejich nepřítomnosti a z městských bytů je bez náhrady vystěhovaly. Několik rodin z jihočeských Volar se kvůli tomu dokonce obrátilo na soud. Ten ale dal za pravdu městu.

Vedoucí oddělení prevence a humanitních činností Jihočeského kraje Marek Nerud pro ČT uvedl, že během nepřítomnosti Romů proběhly změny v bytovém fondu. To v praxi znamená, že rodiny, které přestaly platit nájem a komunikovat, úřady bez náhrady vystěhovaly.

Jeden z domů v jihočeských Volarech radnice úplně zbourala a na jeho místě vzniklo malé náměstí. Další domy, kde ještě před čtyřmi lety žily desítky lidí, jsou zamřížované a zamčené. Romové se kvůli takovému přístupu obrátili na soud, ten ale dal zapravdu městu. „Šlo o zhruba 12 soudních sporů, z toho 3 obtížnější. Všechny soudní spory jsme ale vyhráli,“ konstatovala pro ČT starostka Volar Martina Pospíšilová (Nez.).

Reportáž a vstup Petra Šuleře (zdroj: ČT24)