Kuś podal trestní oznámení na starostu Českého Těšína

Ostrava - Lídr strany SOS v Českém Těšíně Marian Kuś podal trestní oznámení na starostu města Víta Slováčka (KDU-ČSL). Podle Kuśe jako velitel městské policie zneužil pravomoci, když údajně strážníkům nařídil během komunálních voleb sledovat některé lidi. Radnice naopak viní Kuśe, který byl odsouzen k pokutě za padělání lustračního osvědčení, z kupování hlasů během komunálních voleb. Starosta obvinění odmítl. SOS pro Český Těšín skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala ve 27členném městském zastupitelstvu šest mandátů.

Podle Kuśe starosta zneužil pravomoci úřední osoby, když prý jako velitel městské policie během voleb vydal příkaz sledovat bezúhonné občany. Strážníci měli údajně mapovat jejich pohyb a dělat o něm protiprávně záznamy. Slováček tím podle Kuśe sledoval vlastní politické cíle.

Radnice obvinila Kuśe z kupování hlasů

Zástupci radnice už dříve naopak podali trestní oznámení kvůli tomu, že strana SOS pro Český Těšín v čele s Kuśem podle nich ve městě během voleb skupovala hlasy. Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková uvedla, že v průběhu voleb auta svážela do volebních místností lidi, kteří zjevně ještě nikdy u voleb nebyli, zejména prý šlo o bezdomovce a Romy: „V některých místech pak stály houfy bezdomovců, kteří čekali na výplatu peněz.“ Údajně dostávali za jeden hlas 500 korun. Kuś obvinění z kupování hlasů odmítl.

Slováček považuje trestní oznámení za absurdní. „Neobsahuje žádné konkrétní údaje ani svědectví a nemá žádnou váhu. Městská policie vykonávala řádnou hlídkovou činnost na veřejném prostranství, tedy nedošlo k žádnému omezení občanských práv nebo soukromí,“ uvedl. Strážníci podle něho byli ve společných hlídkách se státními policisty. „Letos policisté pečlivěji monitorovali okolí volebních místnosti z důvodu opodstatněného podezření, že řádný průběh voleb bude narušen,“ dodal.

Stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku rovněž podaly společně čtyři politické subjekty. Také podle nich se ve městě kupovaly hlasy. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, požadují proto jejich opakování. Stížnost bude řešit v pondělí soud přímo na českotěšínské radnici.

Radnice v Českém Těšíně
Zdroj: www.info.tesin.cz/Henryk Wawreczka