Tendr Lesů ČR je velkým tunelem?

České Budějovice - Až pět set zaměstnanců bude muset propustit v následujících týdnech velká dřevařská společnost Wotan Forest z Českých Budějovic. Jak tvrdí, kvůli tomu, že neuspěla v kritizovaném výběrovém řízení na práce ve státních lesích. Podnik ale kritiku odmítá. Podle něj chce část firem narušit ještě neukončený miliardový tendr.

Je to další bitva v nekonečné válce mezi dřevařskými firmami a Lesy České republiky. Ty musely na jaře letošního roku zrušit výběrové řízení na správu lesů. A vyhlásily nový tendr, který část společností ostře kritizuje. „Toto výběrové řízení je likvidační pro spoustu subjektů pracujících v lesním hospodářství,“ tvrdí Miloš Balák ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství. „Lesy České republiky pro rok 2011 vyhlásily ty nejtransparentnější tendry ve své historii,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. 

Kritizované i obhajované výběrové řízení ještě oficiálně neskončilo. Přesto se ale někteří velcí dřevaři k porážce už přihlásili a oznámili masivní propouštění. „Při té nejhorší variantě by se jednalo až o pět set zaměstnanců,“ odhaduje generální ředitel společnosti Wotan Forest Pavel Drašík. „Protože se celkový objem prací nemění, tak bude dopad na zaměstnanost v celostátním měřítku nulový,“ ujišťuje Zbyněk Boublík. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V těžko přehledném sporu jde o miliardy korun nejen za prodané dřevo, ale třeba i za zalesňování vytěžených míst. Do sporu se zapojily také nevládní organizace. „Celý systém vytváří obrovský tunel, kterým tečou zisky místo do státního rozpočtu několika největším dřevařským společnostem,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha.   

Zbyněk Boublík označuje stanovisko Hnutí Duha za nesmyslné a účelové. Výsledky nového výběrového řízení by měl státní podnik zveřejnit do konce listopadu.