Vodomílek si zatrénoval v Hrotovicích

Hrotovice (Vysočina) – Tělesně postižené děti z Jihlavy se učí plavat jen díky dobrovolníkům. Žádná organizace, která by nabízela zájmový kroužek nebo učila postižené v regionu plavat, totiž neexistuje. Přestože jde o cvičení, které jim pomáhá udržovat kondici. Díky občanskému sdružení Vodomílek mají postižené děti možnost zaplavat si pravidelně pod dozorem asistenta a trenéra v bazénu. Těm plavcům, kteří mají zájem a potřebné schopnosti, umožní sportovní trénink a účast na závodech tělesně postižených. Tento víkend se dobrovolníci i postižení sjeli na soustředění do Hrotovic.

Jan z Jihlavy je od narození postižený, už se ale naučil téměř všechny plavecké styly a jeho snem je dostat se na paralympiádu. „Plavu kraul, znak, prsa a také delfín,“ prohlásil sedmnáctiletý plavec a jeho otec Milan Brychta doplnil: „On měl skoliózu, dnes nemá žádný problém. Zlepšila se mu chůze a s maroděním nemá problémy.“ Janův kamarád, osmnáctiletý Kamil, plavání zbožňuje a patří dokonce mezi nejlepší. Navíc mu voda velmi prospívá. „Voda krásně uvolní spastické svaly, které jsou stále v křeči,“ potvrdil Kamil Hutař.

Občanské sdružení Vodomílek funguje již pět let. Začínali se dvěma dobrovolníky, teď jich mají 17 a patří mezi ně i studentka jihlavského gymnázia Petra. „Občas je těžké přesně jim vysvětlit, co chtějí. Je to i namáhavé, ale kladné,“ podotkla instruktorka Petra Ryšková a předsedkyně občanského sdružení Vodomílek Jihlava Květa Františková vysvětlila: „Dotyčný se musí držet, nadnášet. Aby se nenapili vody, nebáli se a aby trošku plavali. Ze začátku to moc nejde, ale rozvíjí se to.“ Sehnat další dobrovolníky, kteří se budou zdarma několikrát v týdnu starat o postižené, je podle předsedkyně sdružení stejný problém, jako sehnat peníze na zaplacení pronájmu bazénu. „Peníze sháníme po sponzorech a částečně nás podporuje jihlavský magistrát,“ dodal Milan Brychta.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jihlavský Vodomílek má už i své úspěchy - účast na mistrovství světa tělesně postižených a dvě třetí místa z mistrovství republiky.

Tělesně postižené děti z Jihlavy se učí plavat jen díky dobrovolníkům.
Zdroj: ČT24