Univerzita Palackého v Olomouci rozjíždí projekt s nanomateriály

Olomouc - Olomoucká Univerzita Palackého zahájila projekt vědeckého centra, které se bude zaměřovat na výzkum nanomateriálů. Pracoviště tak bude patřit mezi nejvybavenější ve střední Evropě. Na projekt získala univerzita už třetí dotaci z Evropské unie, a tím se řadí na první místo mezi vysokými školami v žádání o dotace.

Unikátní centrum, které bude mít takové vybavení jako nikde jinde v Česku, nevznikne na zelené louce. Už teď mají za sebou místní vědci řadu úspěchů, jako například čističku odpadních vod, která se vejde do místnosti a jejíž první modely začínají používat například v Maďarsku. Vědecké centrum je tak dalším krokem k naplnění ambice Univerzity Palackého – zařadit se mezi elitní výzkumná centra.

Dnešnímu vědci, který chce zkoumat připravený materiál, to nemůže být umožněno, protože na to nemá v Olomouci k dispozici všechny potřebné přístroje. Nový projekt to má změnit. Až dosud bylo běžnou praxí, že takový vědec musel jezdit po výjezdech, nebo výzkum platit v zahraničních centrech. S novým projektem tak bude vše pod jednou střechou.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Nové centrum nabídne na sto míst pro kvalifikované odborníky

V rámci projektu vznikne nová budova v areálu vědeckotechnického parku v Olomouci–Holici, kde najde pracovní místo přibližně sto vysoce kvalifikovaných pracovníků. Ta by podle generálního ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radka Zbořila univerzita ráda zaplnila vlastními doktorandy, avšak v případě nouze nebude údajně složité najít zahraniční vědce.  

Vědecké centrum má být dalším krokem k naplnění ambice Univerzity Palackého – zařadit se mezi elitní výzkumná centra. Dva ojedinělé projekty, které finančně podpořila Evropská unie, už realizuje. Na ten současný dostane univerzita evropskou dotaci ve výši 460 milionů korun. Škola ale nehodlá usínat na vavřínech a už teď připravuje další dva projekty - výukový areál Pedagogické fakulty a dostavbu Teoretických ústavů Lékařské fakulty.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24