Nájemné v bytech RPG vzroste až o 465 korun měsíčně

Ostrava - Společnost RPG Byty, která na severu Moravy vlastní na 44 tisíc bytů, chce od února zvýšit nájemné pro příští rok o 5 až 7,50 korun za metr čtvereční. Ve standardním bytě o rozloze kolem 60 metrů čtverečních tak mohou nájemníci zaplatit měsíčně o 310 až 465 korun více než letos. Navrhované ceny představují meziroční zdražení o 15 až 38 procent podle velikosti měst. Nájemné by mělo růst i v dalších třech letech tak, aby se v roce 2014 co nejvíce přiblížilo tržním cenám. Sdružení nájemníků považuje oznámené nájmy pro mnoho lidí za likvidační. Podle společnosti se ale nájem stále pohybuje hluboko pod tržní cenou. V případě, že by nájemníci na novou smlouvu nepřistoupili, je firma připravena dát celou záležitost k soudu.

V Ostravě, Karviné či Havířově na Karvinsku by měli lidé platit příští rok za metr čtvereční 57,50 Kč oproti letošnímu regulovanému nájmu 50,02 Kč. V menší Orlové, Bohumíně či Českém Těšíně na Karvinsku navrhuje RPG Byty za metr čtvereční 45,55 Kč oproti dosavadním 38,05 Kč. V obcích Doubrava na Karvinsku či Staříč na Frýdecko-Místecku by měly nájmy vzrůst na 27,33 Kč za metr čtvereční z letošních 19,87 Kč. V letech 2012 i 2013 společnost počítá se zdražením o pětikorunu za metr čtvereční plus míru inflace, pokud převýší dvě procenta. V roce 2014 navrhuje zvýšit nájemné jen o míru inflace. Během čtyřletého období by tak nájemníci standardních bytů sáhli do peněženek v součtu o nejméně 1 085 korun měsíčně hlouběji.

Prezident rezidenčního portfolia RPG Byty Pavel Klimeš tvrdí, že společnost potřebuje získat dostatečné prostředky na to, aby mohla bytový fond nadále zkvalitňovat, opravovat a investovat do něj. Prodej bytů do osobního vlastnictví tak v nejbližších letech není aktuální. „Dnes jsme představili čtyřletý program který je zaměřen na regeneraci našeho bytového fondu, který chceme i nadále využívat pro nájemní bydlení, takže odprodávat určitě nebudeme,“ řekl ČT generální ředitel RPG Real Estate Tony Aksich.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Nájemníci si ale stěžují, že firma chce zvyšovat nájem, i když se o byty nestará. „Nevím, proč někdo nepřijde a nezkontroluje to tu. Okna i dveře vypadávají,“ popsal současný stav domů jeden z nájemníků. Podle předsedy občanského sdružení BYTYOKD.CZ Romana Macháčka bude i nejnižší zdražení nájmu o 15 procent pro řadu nájemníků likvidační. „Mluvme o jeho absolutní výši. Ve standardních bytech platí lidé zhruba 40 tisíc korun ročně. Už příští rok to ale bude 46 tisíc. Přitom RPG získalo bývalé byty OKD v roce 2004 za netržních 40 tisíc korun. Nájemníci jim tak budou ročně platit na nájmech více, než za kolik je společnost získala od státu,“ uvedl. Pro nájemníky jsou podle něj přijatelná pouze dvě řešení: „Buď ať to prodají lidem za slibovaných podmínek, anebo ať celý bytový fond převedou na obce.“