Domažlice mají stále staré vedení, nové se zvolit nepodařilo

Domažlice - Jednadvacet nových zastupitelů Domažlic si stále nedokázalo zvolit starostu. Město tak má sice nové zastupitelstvo, ale zůstává mu staré vedení. Když se zastupitelé neshodli ani na počtu uvolněných členů rady, dosavadní starosta Miroslav Mach ze Sdružení pro město Domažlice (SPMD) proto jednání ukončil. Nového starostu, místostarosty a členy rady se zastupitelé pokusí opět zvolit na začátku prosince na dalším jednání. Problémy mají i ve Starém Plzenci. Soud tu uznal stížnost tamních sociálních demokratů na kandidaturu písničkáře Jaroslava Samsona Lenka. Ten se chtěl stát zastupitelem i přesto, že v obci nemá trvalý pobyt. Volby se ale opakovat nemusejí, podle soudu stačí vyškrtnout z kandidátky Lenka a ještě jednu jeho kolegyni se stejným problémem a hlasy znovu přepočítat.

Na starostu byli dnes navrženi dva kandidáti - kromě Macha, jenž reprezentuje vítěze voleb, navrhla druhá nejsilnější strana ČSSD na starostu poslance Jana Látku. Ani jeden z kandidátů ale nezískal potřebných 11 hlasů. Volba tak odráží napjatou situaci ve městě, kde se zatím nikomu nepodařilo dohodnout koalici. „Volba dopadla patem, takže nastupuje nový volební zákon. Říká, že město řídí dál dosavadní starosta a místostarostové, včetně dosavadní rady. Zastupitelstvo je nové,“ řekl Mach. Město tak zatím bude řídit rada, v níž jsou čtyři lidé, kteří nebyli nyní vůbec zvoleni do zastupitelstva.

SPMD a ČSSD jsou ve městě největší rivalové. O letošních volbách do zastupitelstva Domažlic se také ve městě mluví jako o těch nejšpinavějších, které tu kdy byly. Lidé například ve schránkách nacházeli komiksy, které představovali současné vedení města v těch nejhorších barvách. SPMD sice ve volbách zdvojnásobila počet mandátů na osm, i tak se jí ale nepodařilo utvořit koalici. Mach upřednostňoval pravicové vedení města s ODS a SNK 2010. Jeho sdružení se ale nedohodlo s ODS, která při dvou zastupitelích dlouho požadovala posty obou místostarostů.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Jazýčkem na vahách je jediný kandidát SNK 2010

Mach pak jednal i s ČSSD, jež má šest křesel. I tato jednání ale skončila neúspěšně. ČSSD podle něj chtěla postavit neuvolněné kandidáty: „To by znamenalo, že tu nikdo kromě mě pracovat nebude.“ Sociální demokraté zároveň usilovali o koalici s KSČM se čtyřmi mandáty a SNK 2010 s jedním mandátem. Jazýčkem na vahách, který má rozhodující hlas pro zvolení, je tak jediný kandidát SNK 2010 Josef Kříž: „Celou dobu jsem se snažil, abych nebyl tím rozhodujícím jazýčkem na vahách. Snažil jsem se dostat ke stolu všechny zúčastněné strany, bohužel se nám to nepovedlo.“

Mach po krachu dosavadních jednání řekl, že se bude snažit opět domluvit koalici. Připustil, že možná bude vyjednávat o širším uskupení. Do vyjednávání odmítá přizvat jen KSČM.