Větruše je plná vraků

Ústí nad Labem (Ústecký kraj) – Výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem nabízí jedinečnou výstavu fotografií starých vraků. Ústecký fotograf Vladimír Cettl je pořizoval několik let a procestoval kvůli nim celou Českou republiku. Výstavní projekt „Zpět aneb putování za vraky“ tak dokazuje, že při dobrodružné výpravě za vrakem nemusí člověk pouze na dno oceánů, ale dostane se také třeba do zarostlých zahrad, polozbořených stodol a zapomenutých garáží. Zde autor pátrá po vracích historických aut nejčastěji.

Vladimír Cettl začínal jako kostýmní výtvarník, později přesedlal na fotografii a při restaurování vlastního auta objevil novou vášeň – fotografování odložených zrezivělých vraků. Tvorbu z posledních let teď vystavuje na ústecké Větruši, k vidění jsou desítky starých škodovek nebo tatrovek. „Často jsou to vozy, kterých se třeba třicet let lidská ruka nedotkla. Je potom možné jakoby archeologicky sledovat, co na nich poslední majitel udělal,“ uvedl fotograf. Vladimír Cettl hledá vraky po celém Česku a sám přiznává, že občas je to poměrně složité. Pomáhají mu ale i přátelé, pátrají v inzerátech nebo v aukcích, někteří z nich stará auta sbírají a restaurují. „Je mi líto úplně to zrušit nebo zahodit do šrotu. Pořád to má nějakou hodnotu, pořád to může někomu dělat radost,“ prohlásil majitel vraků Marek Čvančara.

Ve fotografování starých vraků chce Vladimír Cettl pokračovat. Zrezivělá torza aut pro něj mají stále kouzlo. „Teď si zrovna ujíždím na tatrovkách, jako jsou Tatraplány nebo Tatra 8. To jsou nesmírně ceněná auta a hlavně mají ve světě obrovský fanklub a výtečný zvuk,“ potvrdil Vladimír Cettl.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Výstava na ústecké Větruši potrvá do 28. listopadu. Na začátku prosince se potom přesune do Kopřivnice, kde kromě fotek budou k vidění i veteráni.

Výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem nabízí jedinečnou výstavu fotografií starých vraků.
Zdroj: ČT24