V Českých Budějovicích vytáhli policisté do boje proti kapsářům

České Budějovice (Jihočeský kraj) – V Českých Budějovicích se policisté snaží rozbít kapsářský gang. Obchodníkům a nakupujícím působí velké problémy. Kriminalisté zaznamenali už desítky krádeží kabelek. Při večerním a nočním zátahu policisté zkontrolovali 65 podezřelých a na šest desítek obchodů, barů a heren. Kapsáře neodhalili, akci přesto považují za úspěšnou, protože předpokládají, že je od krádeží na čas odradili.

Hlavní vchody do dvou českobudějovických obchodních center hlídají strážníci, uvnitř se pohybují desítky policistů se psy. Někteří nakupující raději prodejny opouštějí, zátah na kapsáře začíná. „Bylo nasazeno více než 80 policistů z řad pořádkové policie a strážníků,“ uvedl mluvčí Jihočeské policejní správy Milan Bajcura. Scénář je pokaždé stejný, první hlídka stojí u dveří do obchodu, druhá je uvnitř a kontroluje doklady. Policisté se zaměřují také na bary a herny. Lidi bez dokladů, které policisté podezřívají z krádeží, převážejí na obvodní oddělení, tady je čeká výslech. Policisté zvolili záměrně tuto taktiku, předpokládají, že se jim podaří gang rozbít. „V každém případě se snažíme eliminovat nápor trestné činnosti. I takovouhle akcí,“ doplnil Milan Bajcura.

V krajském městě se podle policistů už minimálně týden pohybuje skupina kapsářů. Je dobře organizovaná a někteří její členové pocházejí z Rumunska. „Skutečně zde řádí jistá skupina osob, která přepadává starší osoby,“ dodal nprap. Bajcura. Největší problémy působí v centru, například minulý čtvrtek kapsáři připravili o kabelky a peněženky hned několik žen. „Zaznamenali jsme čtyři takové případy,“ potvrdila mluvčí Policie ČR České Budějovice Regina Tupá.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Policisté potřebovali na kontrolu nákupních center šest hodin, v noci se pak zaměřili na nádraží a odstavené vagony, kde kapsáři přespávají. Do obchodních center zamíří tento týden ještě jednou, zaměří se opět na kapsáře. Místo a den zátahu tají.

V Českých Budějovicích se policisté snaží rozbít kapsářský gang.
Zdroj: ČT24