V Jeseníku promlouvá Priessnitz k Mexičanům

Jeseník - Až z Mexika přijeli do Jeseníku studenti vysokých škol. V Priessnitzových lázních se učí poznatkům z fyzioterapie a gastronomie. Zakladatel první vodoléčby na světě Vincent Priessnitz je za oceánem známý, a studenti si proto vybrali povinnou praxi přímo v místě, kde působil. V Jeseníku se chtějí naučit novou techniku, kterou potom využijí doma.

„Ve vodoléčbě jsou velké rozdíly. V Mexiku používáme horkou vodu a čas na terapii je delší, zatímco tady se používá i voda ledová,“ vysvětlila třiadvacetiletá Tania Hernandez, které se v České republice moc líbí. Podle ní jsou zde milí lidé a nádherná krajina. Působení mexických studentů zde v Jeseníku se zamlouvá i lázeňským hostům a vedoucím terapeutům.

Fyzioterapie patří podle studentů v Mexiku mezi ty lepší práce, jedná se vlastně o nový druh kariéry, který se v posledních letech začíná etablovat. Tento pobyt zprostředkoval zájemcům z řad studentů generální konzul v Mexiku. Tania a Marci jsou vůbec prvními studenty z Mexika, kteří přijeli do Priessnitzových lázní na praxi. Vedení plánuje ve spolupráci pokračovat i nadále.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)