V Ostravě se budou opět zdražovat jízdenky

Ostrava - Cestování městskou hromadnou dopravou v Ostravě v novém roce podraží. Schválila to rada města. Podle ní je důvodem hlavně úbytek cestujících. Od příštího měsíce se má také v době smogové situace jezdit zdarma. Zatím ale není jasné, kdo to zaplatí.

Ceny krátkodobých jízdenek stoupnou o korunu. Dlouhodobé jízdné podraží až o 36 korun. I tak ale bude muset město úbytek cestujících dopravnímu podniku doplatit ze svého rozpočtu. Už teď přitom přispívá kolem jedné miliardy korun. Přesto se lidé kvůli navýšení cen rozčilují. „Vadí mi to, jinde peníze utíkají komínem a na těch nejslabších se vybírá,“ stěžuje si jedna z cestujících. „Tím důvodem jsou zcela zřejmě ceny pohonných hmot a elektrické energie, všechno se zdražuje, a tak musí zdražit i jízdenky,“ vysvětluje mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht.

Beze změny zůstane pouze cena SMS jízdenky. Ta byla zavedena minulý rok v září. Dopravní podnik jich už stihl prodat několik set tisíc. „Očekávané efekty se dostavily, protože se nám o třicet procent snížil počet prodaných jízdenek v doplňkových prodejích u řidiče,“ uvedl Miroslav Albrecht. Další novinku chystá vedení města od prvního prosince. V době smogové situace by se mělo městskou hromadnou dopravou jezdit zadarmo. „Předpokládám, že ten termín dodržíme, i když to bude stát několik milionů a jsem zvědav, co s tím budeme dělat, asi pošleme fakturu na vládu České republiky,“ říká primátor města Ostravy Petr Kajnar.

„Je to trochu populistické gesto. Tady bych se musel pana primátora zeptat, jestli už má většinu svého vozového parku, mám na mysli třeba autobusy, jestli má tu dopravu ekologizovanou tak, že to, co nemůže jezdit na elektřinu, jezdí třeba na stlačený plyn,“ reaguje okamžitě ministr životního prostředí Pavel Drobil. Kdo nakonec ztrátu dopravního podniku za dobu, kdy se bude jezdit zadarmo, zaplatí, zatím není jasné. Ostravští zastupitelé o tom ještě chtějí jednat. Definitivní cenu jízdenek v novém roce oznámí dopravní podnik cestujícím v polovině prosince.

  • Tabulka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2112/211124.jpg
  • MHD v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2112/211126.jpg