Ústecké nemocnici chybí peníze pro operace roboty

Ústí nad Labem - Ústecká Masarykova nemocnice musí do konce roku zastavit operace, při kterých používá roboty. Čtyřiadvacet milionů korun, které na takové operace Všeobecná zdravotní pojišťovna pro letošní rok vyčlenila, už nemocnice vyčerpala. Lékaři ale další použití robotů hájí. Jsou k pacientům šetrné a pomáhají, aby se rychle vrátili do normálního života.

Roboty, každý za sedmdesát milionů korun, budou moci ústečtí lékaři do konce roku použít jen v naléhavých případech. „Nemocnice má smlouvu a dobře věděla, na jakou kapacitu je ta smlouva podepsána,“ tvrdí ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny v Ústí nad Labem Petr Veselský.  

Pro ústecké lékaře je ale důležitější, co bude po novém roce, kdy pojišťovny chtějí šetřit. Operace s roboty totiž nejsou levné. „Běžná cena takové operace se vším včetně hospitalizace a anestezie je zhruba sto třicet šest tisíc korun,“ uvádí primář Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem Jan Schraml. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Operace s pomocí robota stojí třikrát víc než operace, kde lékaři používají laparoskop nebo skalpel. Pokrok ale podle ústeckých lékařů nelze zastavit. „Robotická operace je dražší, nicméně má své velké výhody, které se dají vyjádřit i ve finanční rovině,“ říká mluvčí Krajské zdravotní a.s. Jiří Vondra. „Nejsou to operace, které by jenom prodlužovaly život. Jsou to operace, kterými chceme pacienta plně vyléčit,“ upozorňuje primář Schraml. 

Ústecká nemocnice by chtěla, aby se  příděl peněz na robotické operace pro příští rok ještě zvýšil, a to na šestadvacet milionů korun. „Náklady na zdravotní péči by měly být nižší. Teoreticky by tak mělo být méně i na roboty,“ dodává Petr Veselský. 

Šanci na získání většího přídělu peněz pro roboty ale ústečtí lékaři mají. Mohou je získat od nemocnic, které peníze na robotické operace nedokážou vyčerpat. Když se s nimi domluví, pojišťovny nebudou převodu peněz bránit.