V centru Brna shořela opuštěná budova

Brno - Devět hasičských jednotek vyjelo krátce po 14. hodině k rozsáhlému požáru na Žižkově ulici nedaleko centra Brna. Oheň tam zachvátil opuštěnou budovu, rozšířil se střechou a způsobil propadení stropů. Hasiči použili k lokalizaci požáru výškovou techniku. Hrozilo totiž, že by se budova mohla zřítit.

Požár v této lokalitě nevypukl poprvé. „Už několikrát tady hořel drobný odpad, tentokrát je to ale daleko větší – když jsme sem přijeli, byla už ohněm částečně zasažena střecha,“ popsal situaci velitel zásahu Aleš Novák.

Požár se šířil velmi rychle, navíc se zřítily stropy i část domu – hasiči se proto museli stáhnout a bojovat s ohněm pouze zvenčí. „V tom střešním prostoru byl určitě uskladněný nějaký materiál, protože požár se rychle rozšířil, navíc při hoření vznikal hustý černý kouř,“ uvedl Aleš Novák. Podle místních měl být v budově uskladněný molitan.

Hasiči likvidují požár bývalé armádní budovy (zdroj: ČT24)

Proč v opuštěném objektu začalo hořet, to se zatím nepodařilo zjistit. „Policie asistuje hasičům, samotné vyšetřování bude moci začít, teprve až požár zlikvidují a umožní nám vstup do budovy,“ vysvětlil mluvčí brněnské policie Petr Nečesánek. Protože hasiči s požárem stále zápolí, vyšetřování se zřejmě odsune až na zítřek.

Podle místních mohli oheň založit bezdomovci, kteří se kolem budovy často potloukali. Hasiči ale vyloučili, že by v době požáru v objektu někdo byl. „Když jsme se tam dostávali, museli jsme stříhat sítě a mříže, takže je nepravděpodobné, že by se tam někdo dostal,“ dodal velitel zásahu Aleš Novák.

Zásah se zřejmě protáhne až do pozdních večerních hodin, hasiči pak budou požářiště hlídat až do rána. Budovu zřejmě čeká demolice, protože má narušenou statiku, část už se navíc zřítila.