Věži Jakobínka hrozí zřícení

České Budějovice - Rozpadající se rožmberskou věž Jakobínku památkáři do konce roku nezískají. V zimě tak hrozí zřícení některých částí této středověké hlásky. S tímto závěrem přišli experti, kteří se ji snažili zabezpečit. Problémem je, že se k věži nikdo nehlásí. A nikdo ze státních úředníků zatím nedokázal vyřešit převod věže na památkový ústav. Ten peníze na opravy má, ale věž mu nepatří.

Pozemek pod věží patří České poště, která se stará o budovy kolem. Hláska stojící uprostřed areálu sice fyzicky existuje, konkrétní majitel ale chybí. „Velkým problémem je to, že věž Jakobínka nemá vlastníka,“ potvrzuje mluvčí České pošty Marta Selicharová. 

A to je pro české úřady téměř neřešitelný problém. Už tři roky hledají způsob, jak historickou stavbu, která nikomu nepatří, převést na památkový ústav. „Památkový ústav je garantem toho, že ten objekt bude zachráněn,“ připomíná radní Jihočeského kraje František Štangl. „Je to právní problém a my nejsme schopni tyto právní zádrhele vyřešit,“ upozorňuje ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pošta na opravu peníze nemá. Naopak desetitisíce korun na záchranu měli v pokladně připravené památkáři. Když zjistili, že věž do konce roku nezískají, utratí je. „Utratíme je za jiné potřebné věci v rámci správy památkových objektů,“ potvrzuje Petr Pavelec. 

Přilbice věže podle expertů drží už jen silou vůle. Desky, které ji chránily, popadaly. Malta tady už není, cihly se drolí, voda prosakuje dovnitř. „Může dojít ke zborcení a zřícení samotné věže,“ varuje zástupce firmy zabezpečující věž Miroslav Kovačičín.  

Podle památkářů je stav kritický, Jakobínka patří k nejohroženějším historickým stavbám v kraji. Kamenná hláska je součástí horního rožmberského hradu. V podhradí nikdo z místních nechápe, proč převod trvá tak dlouho. „Ten stav nás trápí, protože je opravdu neutěšený,“ říká starostka Rožmberka nad Vltavou Vladimíra Kolářová. 

Památkáři se pokusí získat věž do jara. Pokud bez úhony přečká zimu, v příštím roce její části zabezpečí, aby se nezřítily.