V Mostě staví kostel bez jediného hřebíku

Ústí nad Labem – Vedle chrámu Nanebevzetí Pany Marie, který byl přesunut v roce 1975 kvůli těžbě uhlí, vyrůstá v Mostě pravoslavný kostel. Staví ho tesaři z Rumunska. Jejich země tak chce připomenout třicet tisíc svých vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. To, že to nebude kostel jen tak obyčejný, dosvědčuje i fakt, že ho rumunští řemeslníci staví bez jediného hřebíku.

Dřevěný pravoslavný kostelík se velikostí se svým sousedem, slavným děkanským chrámem, srovnávat nemůže. Vidět ale bude zdaleka. „My jsme skromná církev. Máme skromný kostelíček, ale on zas tak malý není. Ta věž je přes třicet dva metrů vysoká,“ upozorňuje Mikuláš Richard Zdzieblo z pravoslavné církve v českých zemích. 

K vysvěcení by měl být dřevěný kostel připraven už v polovině prosince. Podobných kostelů už tesaři z městečka Brsana v kraji Maramureš postavili sedmadvacet. Jak drží trámy pohromadě bez jediného hřebíku, ale prozradit nechtějí. „Dědí to z otce na syna a ty postupy nikomu neřeknou,“ říká Richard Zdzieblo.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Rumunští tesaři přesto zaručují, že nový kostel odolá jakékoli nepřízni počasí. „V Rumunsku jsou dřevěné kostely staré i tři sta let. Tenhle kostel nezničí ani zemětřesení,“ zdůrazňuje tesařský mistr Ilie Ion Benta.   

Nový kostelík nebude na mosteckém vršku jedinou dřevěnou stavbou. V jeho sousedství vznikne modlitebna a později i klášter.