Milenci v Litoměřicích se mohou scházet u Máchy

Litoměřice - Socha Karla Hynka Máchy ode dneška zdobí Litomeřice. Bronzová socha největšího českého básníka měla stát původně v tomto městě už před sto lety. Jenže dílo sochaře Josefa Václava Myslbeka se zalíbilo pražským literátům a nechali sochu na Petříně. Litoměřice měly dostat další odlitek, záměr ale na dlouho upadl v zapomnění.

Dnešního slavnostního odhalení sochy Karla Hynka Máchy v lesoparku na Mostné hoře v Litoměřicích se zúčastnilo přes 1500 lidí. Socha Josefa Václava Myslbeka, která stojí na Petříně, měla původně putovat do Litoměřic. Teprve po 100 letech se ale Litoměřice dočkaly svého Máchy. „Napravujeme vlastně po sto letech takovou křivdu,“ říká k tomu starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Na sochu se složili sami Litoměřičtí. Podle starosty se k dnešnímu dni vybralo téměř 900 tisíc korun, socha přitom stála milion. Financovala se i z prodeje nepotřebného bronzového Stalina. Sběratelé už za něj nabídli sto osmdesát tisíc korun. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Litoměřický Mácha je přitom téměř stejný jako ten pražský, pochází ze stejné formy. Liší se jenom malým detailem, ten litoměřický nemá věnec.