Šéf sklářské školy skončil, Šenov čeká slučování škol

Praha - Liberecký kraj odvolal ředitele sklářské školy v Kamenickém Šenově. Kontrola totiž prokázala zhruba 50 nedostatků jak v hospodaření, tak i z pohledu vzdělávání. Odvolaný ředitel pochybení odmítá a tvrdí, že se ho chce kraj zbavit kvůli plánovanému sloučení školy s jinou. Se slučováním totiž bytostně nesouhlasí. Proti slučování se postavili také studenti školy, kteří chtějí zítra demonstrovat.

Jedním z nejvážnějších pochybení, která srazila řediteli Františku Janákovi vaz, bylo přijímání studentů bez talentových zkoušek. Kontrola z kraje totiž zjistila, že se na výběrovou uměleckou školu dostali i dva studenti, kteří v minulosti ani nedokončili základní školu. Dalším pochybením je děravé účetnictví, ve kterém údajně chybí sbírky uměleckých děl za miliony korun. Krajská vedoucí odboru školství Jiřina Princová proto trvá na provedení inventury, která má nakládání se sbírkami prověřit.

„Všude jsou nějaká drobná pochybení, ale takhle opakovaně jsme se s tím ještě nesetkali,“ komentovala výsledky krajská kontrolorka Petra Řepíková. Odvolaný ředitel Janák se však brání, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Pochybení podle něj nejsou závažná: „Co se týče sbírek, tak ty máme spolehlivě a perfektně evidované a zapsané. Vše, co se o nás šíří v médiích, je zkrátka lež a pomluva.“ Nicméně do funkce jej již nikdo nevrátí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jde v Šenově o slučování škol?

Kraj chce školu v Kamenickém Šenově sloučit se školou v nedalekém Novém Boru. Předloni totiž dotoval její provoz částkou 1,5 milionu korun a loni milionem. Bývalý ředitel spojuje své odvolání právě s plány na sloučení obou škol, proti kterému bojoval. „Slučování škol jsem odmítl a řekl jsem jim, že k tomu dojde jen přes moji mrtvolu a že jedině kdyby mě vyhodili, tak by to mohli udělat. Pokud totiž budu ředitelem, tak to nikdy nepodepíšu,“ uvedl pro ČT24 Janák.

Vedení Libereckého kraje s tímto výkladem nesouhlasí. „Souvislost s odvoláním pana ředitele Janáka slučování škol nemá. Pan ředitel Janák byl radou kraje odvolán, protože závažným způsobem porušoval zákonné normy,“ uvedl náměstek hejtmana Radek Cikl (ČSSD). O termínu sloučení obou škol budou rozhodovat krajští zastupitelé v úterý. Studenti plánují před budovou kraje demonstraci.

František Janák
Zdroj: ČT24