Hnutí Ostravak bojuje o svého zástupce v investiční komisi

Ostrava - Mezi ostravskými zastupiteli se rozhořel první spor. Hnutí Ostravak si stěžuje na diskriminaci radou města. Tvrdí, že radní členy klubu s předstihem neinformovali o zřízení investiční komise. Ostravak tak nemohl včas dodat jméno svého zástupce, který teď v komisi chybí. Radní ubezpečují, že se zástupcem hnutí Ostravak se v komisi počítá. Hlasovat o něm chtějí už dnes.

Podle tiskového mluvčího hnutí Ostravak byli členové hnutí o vzniku komise, kterou schválila rada města, informováni pozdě a neměli dost času najít vhodného kandidáta. „Rada města nás v zásadě kontaktovala až po jednání rady, abychom nanominovali jednoho člověka. Rozhodně způsob, kterým jsme byli osloveni, považujeme za zcela nestandardní a nevhodný,“ říká tiskový mluvčí hnutí Ostravak Petr Kausta.

Radní ale námitky hnutí odmítají. „Jsem přesvědčen o tom, že hnutí Ostravak bylo osloveno a v zásadě má mít svého zástupce v investiční komisi, stejně jako v jiných komisích a výborech,“ tvrdí předseda ostravské ODS Tomáš Petřík. „Za politický klub Ostravak bohužel to jméno doputovalo až po zasedání rady, to je skutečnost,“ říká náměstek primátora města Ostravy Jiří Srba.

Hnutí Ostravak radě vyčítá i to, že investiční komise má k dnešnímu dni 16 členů, což odporuje zákonu. Jejich počet musí být lichý. Radní to zdůvodňují tím, že jedno místo drží právě pro zástupce hnutí Ostravak. „Na dnešní radu je dodatečná nominace toho daného jména ještě připravena, s tím jménem se tam počítá právě pro politické hnutí Ostravak,“ uvedl Jiří Srba. 

Ostravak kritizuje i samotné ustanovení komise. „Rada města právně pochybila při zřízení této komise, například v usnesení nerozhodla, jaká je vlastně náplň této komise,“ tvrdí Petr Kausta z hnutí Ostravak. „Investiční komise byly schváleny v minulém i předminulém období, vždycky mají náplň stejnou,“ oponuje náměstek primátora Jiří Srba. Dnes by už měla být investiční komise sedmnáctičlenná. Kdo do ní usedne za hnutí Ostravak, zatím jasné není.