Účty za vodu půjdou v Plzni nahoru

Plzeň – Historicky nejvyšší zdražení vodného a stočného čeká od ledna obyvatele Plzně. Bude to skokové zdražení, pro domácnosti to znamená v průměru o stokoruny měsíčně navíc.  Podle radnice je to však nutné, do nové ceny se prý promítají vodohospodářské investice minulých let. Město také muselo splnit podmínky již přijatých dotačních titulů z evropských zdrojů a podstatně zvýšilo vodárně nájemné z vodohospodářské infrastruktury z 246 milionů na 317 milionů korun ročně.

O tolik se v Plzni ještě cena vodného a stočného nikdy najednou nezvyšovala, lidé zaplatí o třetinu víc. „Pro čtyřčlennou rodinu znamená to navýšení zhruba 203,50 korun za měsíc,“ uvedla městská radní Helena Matoušová (ODS) a obyvatelé Plzně k tomu dodávají: „Dneska se zdražuje úplně všechno, je to fakt strašné. Platy nahoru nejdou, kde mají lidé ty peníze brát?“ Radnice to omlouvá tím, že zdražení bylo nevyhnutelné. Od ledna musí lidé v měsíčních splátkách totiž připlácet mimo jiné také na náklady s budováním vodárenských a kanalizačních sítí, dražší elektřinu i rekonstrukci plzeňské čističky odpadních vod. Město musí splnit podmínky miliardových dotací EU, které už vyčerpalo. „Abychom nemuseli vracet dotace, musí být vodárenská infrastruktura samofinacovatelná,“ vyvsvětlil primátor města Pavel Rödl (Občané.cz) a koordinátor projektů EU v Plzni Erich Beneš doplnil: „Musí si ve svém provozu vydělat i na svoji obnovu.“

Vodárna předpokládá, že lidé začnou s vodou ještě více šetřit, její spotřeba už několik let vytrvale klesá. „Do konce prosince budou lidé platit 51 korun za kubík včetně daně z přidané hodnoty a od 1. ledna budou platit 68 korun,“ prohlásil obchodní ředitel společnosti Vodárny Plzeň Aleš Kačírek. Zdražování se dotkne i dalších míst v zemi, především tam kde investovali do infrastruktury.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Všem tuzemským domácnostem podle Sdružení vodovodů a kanalizací ČR podraží voda v příštím roce v průměru o 15 procent.

Historicky nejvyšší zdražení vodného a stočného čeká od ledna obyvatele Plzně.
Zdroj: ČT24