Kraj odmítl sloučit sklářské školy v Šenově a Novém Boru

Liberec - Sklářské školy v Kamenickém Šenově a Novém Boru se slučovat nebudou. Rozhodli o tom při dnešním hlasování krajští zastupitelé, když jich 15 bylo pro sloučení, 21 proti a čtyři se zdrželi. Samotnému hlasování předcházela nejen bouřlivá dvouhodinová diskuse, ale i demonstrace zhruba 80 lidí, kteří se slučováním škol nesouhlasí.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově je se svou více než 150letou tradicí nejstarší sklářskou školou v Evropě. Dlouhodobě se ale potýká s nedostatkem žáků a vysokými náklady. Naplněna je zhruba ze 40 procent. Loni ji navštěvovalo 70 žáků, letos jich je ve čtyřech ročnících 62.

Radek Cikl náměstek hejtmana:

„Tímto rozhodnutím zastupitelstva ovšem ten problém nezmizí. Podle našeho odhadu chybí na škole v Kamenickém Šenově až čtyři miliony korun do konce roku. Navíc musíme zjistit, kolik má škola odložených plateb. Předpokládám, že ti, kteří hlasovali proti, mají řešení.“

Podle náměstka pro školství Radka Cikla (ČSSD) musel kraj už v minulých letech škole přidávat další peníze na platy učitelů. Kvůli napjatému rozpočtu ale další dotace odmítá. Dle mnohých zastupitelů by se ale peníze našly. „Hořekujeme nad tím, kolik budeme na školu doplácet, ale přitom se tu kamarádsky dávají peníze na různé nesmyslné akce. Jde o účelovou záležitost a já návrh nepodpořím,“ řekl například Václav Horáček (Starostové pro Liberecký kraj). Podle Jaroslava Švehly (ODS) má zase šenovská škola delší tradici uměleckého sklářství. „Pochybuji, že umělecké obory by v Novém Boru byly zachovány v takové kvalitě,“ podotkl.

Rozhodnutí zastupitelů mělo bouřlivý ohlas u veřejnosti, která jednací místnost zcela zaplnila. Někteří si sebou dokonce přinesli transparenty na podporu šenovské školy. Již dvě hodiny před jednáním se sešlo několik desítek lidí před krajským úřadem, aby proti návrhu protestovaly. Mezi demonstranty byli zejména studenti a učitelé ze Šenova.

Sklářská škola
Zdroj: ČT24