Kvůli rozpadu zastupitelstev půjdou lidé volit znovu

Orlík nad Vltavou/Úhlejov – Nejméně v šesti obcích půjdou lidé volit znovu, protože se nová zastupitelstva rozpadla bezprostředně po ustavující schůzi nebo dokonce ještě před ní. Nejvíc je jich zatím v Jihočeském kraji, jsou zde celkem čtyři. Dosud taková situace patřila k výjimkám, po minulých komunálních volbách se tak brzo nerozpadlo zastupitelstvo na jihu Čech nikde. Obcím, kterých se to týká, termín konání dodatečných nebo nových voleb ministerstvo vnitra již oznámilo. Na nové složení svých zastupitelstev si obce počkají do příštího roku.

Branišov, Orlík nad Vltavou, Kamenná, Litvínovice jsou obce, kde jsou výsledky voleb platné.  Část nových zastupitelů se však vzdala mandátů, a protože jich tak nezbylo víc než pět, půjdou lidé volit znovu. „A potom je ještě jedna obec, kde uvažují o tom, že odstoupí většina členů zastupitelstva,“ uvedl ředitel KÚ Jihočeského kraje Luboš Průša. Ve dvou případech dokonce odstoupili zastupitelé ze sdružení, které volby vyhrálo. Konkrétně v Orlíku nesouhlasili s výsledkem volby nového starosty, nestal se jím kandidát, který od voličů dostal nejvíce hlasů. „Mrzí mě to. Věřil jsem, že budeme spolupracovat a že zastupitelstvo pojede v plném počtu po celé volební období,“ prohlásil starosta Orlíku nad Vltavou Josef Kunt (Nezávislí 2010). V Litvínovicích mohli většinu zastupitelů, kteří se vzdali mandátu, vystřídat náhradníci. Ti se ale možnosti zasednout v zastupitelstvu vzdali také. A udělali to ještě před ustavující schůzí. „Jeden z členů našeho sdružení, který ve volbách získal mandát, byl opozičními kandidáty ovlivňován a vlastně nucen hlasovat v neprospěch našeho sdružení,“ vysvětlila starostka Litvínovic Alena Nováková (SNK – Postupný rozvoj obce).

Nové volby zřejmě čekají také obyvatele Úhlejova na Hořicku, kde se do zastupitelstva dostali lidé ze dvou sdružení nezávislých. Část nově zvolených zastupitelů totiž rezignovala a to včetně náhradníků. Mezi nimi i dosavadní starostka Lenka Šedivá: „Před ustavujícím zasedáním jsme bohužel nenašli kompromis v rámci domluv.“ A zastupitel Lukáš Přibyl (nestr.) doplnil: „Nyní budeme vlastně čtyři měsíce bez zastupitelstva, takže ani dosavadní starostka toho moc vykonávat nemůže. Je to škoda.“ Úhlejov je v Královéhradeckém kraji výjimkou, nikde jinde se podle informací krajského úřadu zatím zastupitelstvo nerozpadlo. Jsou zde ale dvě obce, kde volby nebyly vůbec. V Borovnici a ve Chlenech na Rychnovsku, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. Budou tam dodatečné volby. „Už víme termín dodatečných voleb, které vyhlašuje ministerstvo vnitra. Budou se konat 5. února,“ ujistil mluvčí kraje Jiří Hošna. Kdy půjdou k volebním urnám lidé v obcích, kde se rozpadla zastupitelstva, jasné není.

Reportáž Kristiny Vrkočové a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra termín náhradních voleb zatím nestanovilo.

Volební urny
Zdroj: ČT24