Kybernetický nůž v Ostravě už pomohl stovce pacientů

Ostrava - Sto pacientů už absolvovalo léčbu na kybernetickém noži ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Lékaři tvrdí, že zvládají obrovský zájem pacientů z celé republiky tak, aby ti, pro které je tento speciální ozařovač vhodný, čekali na zahájení léčení maximálně dva měsíce. Nejčastější diagnózou je nádor prostaty.

Ivan Mikulíček je lékař. To, že má rakovinu prostaty, poznal sám - před sedmi lety. Po hormonální i ozařovací léčbě se letos na jaře znovu objevily problémy. Byly mu diagnostikovány dvě uzliny v malé pánvi. Liberečtí onkologové doporučili ostravskou kliniku. „Absolvoval jsem zatím dvě ozáření na CyberKnife, zítra mě čeká třetí a poslední a doufám, že zas nějakou chvíli budu v klidu a v pohodě dále pracovat,“ říká Ivan Mikulíček.

Kybernetický nůž léčí v ostravské fakultní nemocnici od srpna. Ivan Mikulíček je už stým léčeným pacientem. „Léčba je v těch indikacích, které máme nasmlouvány, zatím hrazena. Doufáme, že tomu tak bude i v příštím roce, zatím všechno nasvědčuje tomu, že se s pojišťovnami dohodneme,“ uvedl přednosta Onkologické kliniky FN Ostrava David Feltl. Léčení pomocí CyberKnife je ve srovnání s klasickou onkologickou léčbou nejen podstatně kratší, ale pro zdravotní pojišťovny i mnohem levnější.

„Třeba u karcinomu prostaty na ozáření jednoho pacienta ušetříme na zdravotním pojištění až 50 tisíc korun ve srovnání s ozářením klasickým,“ potvrdil přednosta kliniky David Feltl. Právě nádor prostaty je nejčastějším onemocněním, které kybernetický nůž dokáže úspěšně vyléčit. „Máme čekací dobu dva měsíce a zájem obrovský z celé republiky,“ dodal David Feltl. Počet nových onkologických pacientů v Moravskoslezském kraji výrazně stoupá. Zatímco v minulých letech jich bylo průměrně 1 350, letos jich je už 1 600.

  • CyberKnife autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2124/212314.jpg
  • CyberKnife autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2124/212315.jpg