Novému starostovi Třebíče video nelichotí

Třebíč (Kraj Vysočina) – Po internetu kolují videa, na kterých je zesměšňován nový starosta Třebíče, je na nich spojován například s Adolfem Hitlerem. Na stránky s takovým obsahem přitom odkazoval i oficiální radniční internet. Nový starosta přitom dostal úplně největší důvěru voličů ze všech kandidátů a na jeho nominaci se shodovali i koaliční partneři. Třebíč vedl již v dřívějších letech a byl považován za reformního polistopadového starostu. Původní profesí je veterinář a působil také na postu senátora.

O novém starostovi Třebíče Pavlu Heřmanovi běží na serveru YouToube hned několik nelichotivých videí, je na nich spojován s majorem Zemanem, Homerem Simpsonem, ale také s Adolfem Hitlerem. „Pravděpodobně se ještě poradím s právníky co s tím. Ten Hitler je opravdu silné kafe,“ uvedl Pavel Heřman (STAN) a místostarosta Pavel Pacal (nestr.) doplnil: „Videa byla umístěna dokonce na oficiálním webu městské radnice, na portálu Třebíčského zpravodaje.“ Na městský internet mohl záběry umístit pouze ten, kdo znal přístupové kódy. Podle právníků takovým jednáním mohlo dojít hned k několika trestným činům. „Od porušení povinností při správě cizího majetku, přes zneužití pravomoci úřední osoby k poškozování cizích práv. Bylo by jednoznačně správné, kdyby policie začala okamžitě šetřit,“ potvrdila nezávislá advokátka Dagmar Raupachová.

Jenže na policii se chce naopak obrátit opozice s tím, že noví radní městu způsobili škodu, když nepustili mezi čtenáře poslední tištěnou verzi zpravodaje. Zástupci opozice tvrdí, že zákaz distribuce Třebíčského zpravodaje a jeho skartace je cenzura. „Jen proto, že je tam pár článků, které jsme psali ještě my, není možné takto plýtvat s veřejnými prostředky,“ prohlásil bývalý člen Rady města Třebíč opoziční zastupitel Vladimír Malý (ČSSD).

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle starosty radnice vydala nový zpravodaj, kde už si nikdo politické účty nevyřizuje, ale jen věcně informuje.

Z oken hotelu je nádherný výhled přes střechy židovského města na centrum Třebíče.
Zdroj: ČT24