Podvodná dotace přivedla obec roku 2007 na mizinu

Havlovice – Obec roku 2007 Havlovice na Trutnovsku se topí v dluzích. Důvodem vážných finančních problémů je nový most přes řeku Úpu, na jehož výstavbu měla obec získat desetimilionovou dotaci. Alespoň si to tedy mysleli místní zastupitelé. Až po dokončení mostu však zjistili, že slíbená dotace byla jeden velký podvod. Stavební firma nyní po Havlovicích požaduje více než 12 milionů korun. Na to ale obec nemá, a tak musí prodávat vlastní majetek.

Podle informací ČT by falešným prostředníkem, který sliboval zajištění dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, měl být majitel firmy z Doudleb zabývající se dopravou. Podvodník zřejmě působil velmi věrohodně. Podařilo se mu oklamat nejen celé zastupitelstvo, ale i bývalého poslance za KSČM a člena místní samosprávy Vlastimila Dlaba, jenž prostředníka do Havlovic přivedl. Muž zastupitelům přinesl i fondem potvrzenou smlouvu, která prý byla dokonce opatřena ministerským razítkem.

Jaké však bylo překvapení, když se havlovičtí občané dozvěděli, že smlouva je falešná a obec nemá na desetimilionovou dotaci nárok. Most však již byl postaven a Havlovice nyní musí uhradit dluh, který od obce vymáhá stavební firma M-Silnice. Jeho přesnou výši zdejší místostarosta Jan Čepelka nezná. Jisté však je, že si obec bude muset s finančními potížemi poradit sama.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obec se pomoci od kraje nejspíš nedočká

V říjnu vedení obce žádalo Královéhradecký kraj o nevratnou dotaci ve výši tří milionů, loni neúspěšně o 7 milionů. Důvodem neposkytnutí peněz jsou však paradoxně právě dluhy. „Účetnictví není v pořádku, z výsledku kontroly by mohlo vyplývat i to, že obec by se mohla dostat do velice závažných finančních problémů. Není proto možné poskytnout dotaci, o kterou obec žádala,“ uvedl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

A jak se tedy pokusí místní celou situaci vyřešit? Budou se muset začít zbavovat částí obecního majetku. „Nyní se dluh snažíme umořit prodejem, vykácí se les, také obecní dům je na prodej,“ poznamenal místostarosta Čepelka. Královéhradečtí kriminalisté již celý případ podvodné dotace začali vyšetřovat.

Havlovický most
Zdroj: ČT24