Stavební povolení řeší ve Starém Plzenci policie

Starý Plzenec (Plzeňský kraj) – Bývalý starosta Starého Plzence a šéfka tamního stavebního úřadu jsou obviněni ze zneužití pravomoci a hrozí jim až deset let vězení. Podle kriminalistů zfalšovali dokumenty, díky nimž město získalo dotaci na rozvoj infrastruktury. Osm let starý případ by zůstal bez povšimnutí, kdyby se exstarosta nedostal do sporu s majitelem stavební firmy, který tehdy zakázku zajišťoval. Případ již čtyři roky projednává soud.

V Jetelové ulici ve Starém Plzenci se v roce 2003 budovala komunikace a infrastruktura, stavební povolení měl zhotovitel. Starosta však zjistil, že může na projekt získat dotaci. Pokud ovšem bude stavební povolení vydané na město. „Šestašedesátiletá žena na pokyn svého osmašedesátiletého nadřízeného zfalšovala stavební povolení,“ uvedl mluvčí PČR Plzeň jih Libor Pilař. Kriminalisté se případem začali zabývat na popud jednatele stavební firmy, který tvrdí, že mu město za práci nezaplatilo. Starosta je podle něj podvodník a milionové dotace skončily, bůh ví kde. „Ze začátku plnili, potom neplatili vůbec. Vyhrožoval. Nebudu používat vulgární slova, která tenkrát padala,“ prohlásil jednatel údajně poškozené firmy Svatopluk Heidenreich. Bývalý starosta Pavel Kondr se však brání: „Já jsem nikomu nevyhrožoval, je to tvrzení proti tvrzení.“

To, že by měl starosta z dotací něco do vlastní kapsy, obyvatelé Starého Plzence odmítají. „To určitě ne. Dotace byla proinvestovaná a měli jsme tu také kontrolu z finančního úřadu,“ ujistil současný starosta Zdeněk Matas (nez.) a Pavel Kondr doplnil: „Dostali jsme dotaci na inženýrské sítě. Ty se prostavěly, což není problém zdokladovat.“ Policie je ale nekompromisní, dokument byl prokazatelně zfalšovaný. „Kriminalisté případ kvalifikovali jako zneužití pravomoci úřední osoby,“ dodal Libor Pilař. Starému Plzenci nyní hrozí, že bude muset dotaci včetně penále vrátit. A nejen to, jednatel stavební firmy se už 4 roky soudí o peníze za práci, které ale podle bývalého starosty dostal.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Majitel údajně poškozené stavební firmy tvrdí, že mu město dluží dva a tři čtvrtě milionu. Další dva miliony už dělá penále za nezaplacené faktury.

Bývalý starosta Starého Plzence a šéfka tamního stavebního úřadu jsou obviněni ze zneužití pravomoci a hrozí jim až deset let vězení.
Zdroj: ČT24