Chrudim sterilizaci uhájila

Chrudim (Pardubický kraj) – Centrální sterilizace v chrudimské nemocnici se rušit nebude. Vedení Pardubického kraje přesvědčily nezávislé studie, vyhovělo proto lékařům, pacientům i radním v Chrudimi, kteří se proti záměru, dovážet zdravotnické nástroje z Pardubic, bouřili. Modernizace podle nich vyjde levněji. Centrální sterilizace je totiž zastaralá jak v Chrudimi, tak i v Pardubicích a kraj ji chtěl opravit jen v krajské nemocnici s tím, že by lékaři z Chrudimi nechali sterilizovat operační nástroje právě v Pardubicích. Vedení kraje nakonec nechá opravit obě sterilizace.

Chrudimská nemocnice je v ohrožení. Takovou zprávu už v létě lidem vzkázala místní radnice, varovala před záměrem kraje zrušit a přemístit centrální sterilizaci do Pardubic. „Znamenalo by to vybudování závislosti na jiném subjektu, znamenalo by to ohrožení akutní péče ve smyslu menšího počtu operativy,“ prohlásil již v květnu tohoto roku starosta Chrudimi Jan Čechlovský (ODS) a ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček doplnil: „Mohlo by dojít k postupnému omezení některých aktivit v operačních oborech.“ Investovat do jedné centrální sterilizace by bylo dražší než provozovat dvě samostatná pracoviště. Takový je výsledek dvou nezávislých studií, které kraj přesvědčily Chrudim neomezovat. „Dislokace do jedné nemocnice by se prodražila vzhledem k nutnosti označovat nástroje a pořizovat další. Ten ekonomický rozdíl je markantní,“ potvrdila radní Pardubického kraje Markéta Tauberová (ČSSD).

Rozhodnutí o zachování centrální sterilizace v Chrudimi uvítali. Na druhou stranu ale nemocnici čeká nelehký úkol: sehnat peníze na modernizaci vlastního zastaralého pracoviště. „Máme spočítanou částku řádově 30 milionů korun,“ vysvětlil ředitel Vondráček a Markéta Tauberová dodala: „V rozpočtu na příští rok je 5 milionů na řešení havarijních stavů centrálních sterilizací.“ Nemocnice spoléhá na výpomoc chrudimské radnice, která je ale zatím bez nového vedení. Dosavadní místostarosta Petr Řezníček (SNK-ED) nevyloučil veřejnou sbírku: „Na Národní divadlo jsme se také skládali. Pojďme najít nějakou částku, se kterou bychom nemocnici pomohli.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Doporučení centrální sterilizaci v Chrudimi zachovat se bude již v příštím týdnu věnovat krajská rada.

Chrudimská nemocnice
Zdroj: ČT24