V Gypsy Spirit bude Moravskoslezský kraj reprezentovat Vishwanathan a Poláčková

Ostrava - Už za pár týdnů se diváci dozví, kdo se stane vítězem každoroční soutěže Gypsy Spirit. Ceny za zlepšení situace Romů v naší zemi vyhlašuje Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky. Za Moravskoslezský kraj jsou nominovaní jednotlivci Kumar Vishwanathan a Lýdia Poláčková.

Aktivity a projekty, které přinášejí skutečné výsledky a které představují pro romské obyvatele reálnou pomoc - takové činnosti ohodnotí odborná porota cenou Gypsy Spirit. Letošní ročník proběhne v rámci vládní Kampaně proti rasismu. „Cílem projektu Gypsy Spirit je představit projekty a jednotlivce, kteří se snaží o integraci minorit,“ vysvětluje spoluorganizátorka projektu Lejla Abbasová.

Kumar Vishwanathan přijel do České republiky v roce 1997, aby tady pomáhal Romům při povodních. Tehdy založil Vesničku soužití, díky níž si 30 rodin vybudovalo nový domov. O rok později pak vzniklo další občanské sdružení, které Romům pomáhá – Vzájemné soužití. „Jsem přesvědčen, že když Češi a Romové budou tahat za jednu nit, tak to bude obrovská síla,“ říká. Romská koordinátorka Lýdia Poláčková je autorkou cyklu přednášek a prezentací na téma Romové, který se setkal s úspěchem po celé České republice. Do Koncepce romské integrace se dokonce dostal její projekt Zdravotně-sociální asistent. Mimo jiné vytvořila i fungující síť romských terénních pracovníků v Ostravě.

„Když já po nich něco potřebuji, tak vím, že se na ně můžu stoprocentně spolehnout, to znamená, že já věřím jim a oni věří mně,“ tvrdí romská poradkyně Magistrátu města Ostravy Lýdia Poláčková. Záznam slavnostního předávání cen Gypsy Spirit 2010 odvysílá zpravodajská stanice ČT24 v sobotu 11. prosince ve 20 hodin.

  • Khumar Wishwanathan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2132/213154.jpg
  • Vyhlašování soutěže Gypsy Spirit 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2132/213155.jpg