Některé domy na Liberecku poničené povodní jsou stále neobyvatelné

Liberec – Solidarita s lidmi postiženými srpnovou bleskovou povodní na severu Čech pomalu ustává. S následky se přitom budou lidé vyrovnávat ještě několik měsíců. Pomocnou ruku tak podávají alespoň charitativní organizace, od kterých mohou lidé dostat příspěvek na obnovu bydlení. Povodně postihly v srpnu víc než třetinu Libereckého kraje a taky Děčínsko. Pět lidí zahynulo, dva tisíce musely opustit domovy. Škody překročily osm miliard korun.

Některé domy jsou od srpnové povodně stále neobyvatelné. Dům Milana Nováka byl například během prázdnin připravený ke kolaudaci, srpnová velká voda ho ale zaplavila až po strop. I čtyři měsíce po ničivých záplavách v domě chybí podlahy, omítka a téměř veškeré vybavení. Mediální pozornost od postižených oblastí už pomalu opadla, lidem ale stále pomáhá charita, která v těchto dnech zahajuje druhé kolo rozdělování peněz. „Budeme muset začít od začátku, každá koruna je ale určitě dobrá,“ řekl majitel poničeného domu.

Příspěvek od deseti do 50 tisíc korun mohou lidé použít například na stavební materiál, spotřebiče, nábytek nebo koberce. „Cokoliv, co na bydlení potřebujete,“ dodala Jana Kábová z Diecézní charity Litoměřice. Lidé na její konto poslali skoro 10 milionů korun. „Dostali jsme 40 tisíc a vybavili jsme si z toho část bytu, nakoupili jsme i stavební materiál. Jsem moc ráda, že se najdou lidi, kteří nám v této situaci pomáhají,“ řekla ČT Klára Sehnoutková z Chrastavy.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Charitativní sbírku po bleskové povodni uspořádal také Liberecký kraj, Člověk v tísni, Adra a další organizace. Vybralo se přes 60 milionů korun.