Advent v Hradci Králové zahájily trhy

Hradec Králové (Královehradecký kraj) – Dnes začal advent, doba příprav a šťastného očekávání Vánoc. V Muzeu východních Čech v Hradci Králové jej tradičně už od listopadu 1989 vítají setkáním řemeslníků a tvůrců, kteří udržují a rozvíjejí staré lidové tradice. Letos jich přijelo na sto šedesát z Česka i ze Slovenska. Akce přilákala stovky lidí, někteří přišli jenom nasát tradiční předvánoční atmosféru, jiní chtěli případně nakoupit nějaké dárky z bohatého sortimentu. Bylo co obdivovat, součástí byl i bohatý kulturní program a nechyběly ani stánky s horkou medovinou a různými laskominami.

Vánoční ozdoby keramické, slámové i měděné, betlémy z papíru, z perníku, ze skla i kukuřičného šustí. To vše bylo po tři dny k vidění na hradeckých adventních trzích pod patronací historiků. „Snažíme se tady v muzeu podporovat stará česká řemesla, kterým hrozí zánik,“ uvedla organizátorka setkání Jitka Prausová z Muzea východních Čech Hradec Králové. Měděné ozdoby tvaroval před očima návštěvníků dráteník Jan Rod z Dubnice nad Váhom: „Nejvíc dělám vánoční andělíčky, rybičky, hvězdičky. To, co patří k Vánocům.“

Staré řemeslo mýdlařské zná už dnes málokdo. „Vyrábíme mýdla z rostlinných olejů speciální metodou za studena tak, že je nevaříme. Naše mýdla působí na tělo i na duši,“ pochlubila se reprezentantka výrobce mýdel Johana Bažantová. A podle jakého receptu peče vánoční perník paní Kuželová z Olomouce? „Je to starý recept, který jsem si trochu upravila tak, aby mi vyhovoval. Aby byl perník trochu vláčný, aby byl hladký, aby měl pěknou barvu. Takže proto je tam třeba i víc koření,“ vysvětlila Hana Kuželová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Advent, předvánoční čas očekávání, začaly plameny čtyř svící odpočítávat v neděli 28. prosince.

V muzeu v Hradci Králové tradičně advent vítají setkáním řemeslníků a tvůrců, kteří udržují a rozvíjejí staré lidové tradice.
Zdroj: ČT24