Unikátní krokodýlí zoo dostane dotaci z EU

Protivín – Krokodýlí zoo v Protivíně dostane dotaci z Evropské unie ve výši třiceti pěti milionů korun. Krokodýlí zoo je jediná ve střední Evropě a specializuje se na záchranu kriticky ohrožených druhů těchto predátorů. Unijní peníze poslouží k vybudování nových terárií a zázemí pro chovatele.

Celkově si rekonstrukce krokodýlí zoo vyžádá 47 milionů korun. Vznikne dvanáct nových terárií, jedno o rozloze 120 metrů čtverečních, čtyři o rozloze 100 metrů čtverečních a zbytek terárií bude o velikosti 50 metrů čtverečních. „Takové projekty jsou nesmírně důležité pro zachování ohrožených druhů, samozřejmě ho podporujeme,“ řekl zástupce světové komise na záchranu krokodýlů Ralf Sommerland.

V teráriích teď žije 21 druhů krokodýlů ze všech kontinentů, zoo slouží zároveň jako záchranná stanice. Každý krodokýl má jméno – například Kuba či Etna. Označení odpovídá stupni agresivity. Protivínská zoo úspěšně rozmnožila krokodýla kubánského, devět přírůstků proto poslala do zoologické zahrady ve Francii, další poputují do Německa a Indie. „Je to kriticky ohrožený druh, který ve volné přírodě mizí a který bude do několika let vyhuben,“ uvedl majitel zoo Miroslav Procházka. Rozmnožit se podařilo i další ohrožený druh, krokodýla siamského. Toho si ale majitel nechá na chov. Za poslední tři roky navštívilo unikátní zoo 80 tisíc lidí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)