Operační robot v olomoucké nemocnici neoperuje

Olomouc - V olomoucké fakultní nemocnici se zastavil operační robot. Na přístroji za šedesát milionů korun lékaři nemohou operovat. Vedení nemocnice se totiž nedohodlo se soukromou dodavatelskou firmou na podmínkách smlouvy o jeho servisu. Lékaři používali robota hlavně pro urologické a gynekologické operace.

Robota za 60 milionů korun má fakultní nemocnice v Olomouci od srpna loňského roku. Do té doby s ním lékaři pomohli 259 pacientům. Robotickou chirurgii využívají především u operací v tzv. malé pánvi. Robot, který dokáže pomoci zejména při odstranění zhoubných nádorů, teď ale stojí. „Další provoz robota je podmíněn pravidelnou servisní prohlídkou. My s dodavatelem jednáme o komplexní servisní smlouvě, kde se nám nelíbila výše požadované částky. Dodavatel si vzal 10 dní na rozmyšlenou,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

„Ta částka, pokud se bavíme o full servisu, tak je pro celou Evropu identická a není ovlivněna námi jako zprostředkovatelem, protože my ten servis neposkytujeme. Poskytuje ho výrobce,“ tvrdí jednatel dodavatelské firmy Jindřich Řehák. Provoz a servis operačního robota přijde ročně asi na čtyři miliony korun. V České republice je přístrojů devět. Pomocí jednoho z nich operují i lékaři v novojičínské nemocnici. „Do konce roku bychom měli mít 105 operací. Aby se nám robot takzvaně zaplatil, je potřeba 150 operací ročně. Zatím jsme ale neměli jediný problém se servisem, funguje v podstatě na zavolání,“ uvedl ředitel Nemocnice v Novém Jičíně Tomáš Nykel.

Vedení nemocnice v Olomouci odhaduje, že robot bude stát ještě minimálně deset dní. Do té doby budou muset lékaři operovat pacienty pomocí laparoskopie. „Neprodlužují se čekací doby, operace se neoddalují,“ potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant. Robotická chirurgie je moderní metoda, která odloučila lékaře od přímého kontaktu s pacientem. Operatér používá čtyři roboticky ovládaná ramena. Výkon je přesný, pro pacienta bezpečnější. Pomocí robota operovali lékaři v České republice prvního pacienta před pěti lety, a to v pražské Nemocnici Na Homolce. Od té doby pomohl téměř čtyřem tisícovkám lidí.

  • Operační robot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2138/213714.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2138/213715.jpg