Přibývá zneuživatelů tzv. chodníkového zákona

Pardubice - Chodců, kteří žádají po radnicích finanční náhradu za úraz na neposypaném chodníku, přibývá. Naučili se využívat svých práv v takzvaném chodníkovém zákoně a žádají od měst mnohatisícové odškodné. Pojišťovny ale vedle vyřizování pojistných událostí začínají prověřovat taky některé podezřelé žádosti o odškodnění.

Vloni řešilo Ústí nad Orlicí třicet pět žádostí o odškodnění, Chrudim padesát tři. Zraněných chodců, kteří žádají města o finanční náhradu, přibývá. Města jsou sice pojištěná, ovšem na odškodnění se podílejí. „Město se na každém úrazu podílí spoluúčastí do výše pěti tisíc korun,“ připomíná vedoucí odboru majetku města Chrudim Milan Havelka.  

Nejvíce v regionu zatím musela chodcům na odškodném vyplatit pardubická radnice. „Za loňskou zimní sezonu bylo na městských pozemcích zaznamenáno devadesát jedna případů. Pojišťovna jich zatím vyřešila necelých sedmdesát a proplatila zhruba jeden a čtvrt milionu korun,“ informuje vedoucí kanceláře primátorky Pardubic Michal Zítko.  

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Žadatelů o finanční náhradu bude zřejmě víc a víc. Lidé se naučili tzv. chodníkový zákon využívat, ovšem mnohdy usilují o finanční náhradu neoprávněně. „Pokud je námraza vidět a lze ji obejít, a přesto tudy někdo jde a uklouzne, pak dotyčný mohl něco udělat, aby neuklouzl, a proto náhradu nedostane,“ vysvětluje postup mluvčí pojišťovny Petr Milata. 

Pojišťovny ročně vyplatí za zimní úrazy chodců miliony korun. Podezřelé případy proto začaly detailně zkoumat. „Pokud případ neodpovídá okolnostem, které jsou pojišťovně popisovány klientem, tak to prověřujeme a řešíme individuálně,“ říká Petr Milata.   

Každý zraněný, pokud mu to jeho stav umožní, by měl úraz a stav chodníku zdokumentovat, třeba i fotografií. Jinak totiž na peněžní náhradu může čekat i několik měsíců, nebo se jí v krajním případě nedočká vůbec.