V Krnově chce podat výpověď až 75 procent lékařů

Krnov – V krnovské nemocnici hrozí od nového roku vážné omezení zdravotní péče. Až 75 procent lékařů chce totiž v rámci celorepublikové kampaně Děkujeme, odcházíme podat výpověď. Lékaři doufají, že se jim tak podaří vybojovat vyšší platy a lepší podmínky. Do nemocnic už jejich odborový klub zaslal formuláře pro výpovědi. V Krnově o nich budou jednat zítra, lékaři je plánují hromadně podepsat příští týden. Jen o něco málo dramatická situace je na severu Čech, kde plánuje odchod až čtvrtina lékařů v kraji.

„Požadujeme, aby byla provedena úprava platu. Dále žádáme úpravu vzdělávacího systému, který je naprosto zdevastován. My jen chceme po této vládě, aby peníze vzala z toho, co se dává na korupci, ale bohužel asi je jednodušší bojovat s lékaři než s korupcí,“ řekl ČT primář krnovské chirurgie Bronislav Sedláček.

Před měsícem podporovalo kampaň Děkujeme, odcházíme asi padesát procent lékařů. Teď už jich ale jsou tři čtvrtiny. Na interním oddělení bude výpovědi podávat dokonce 90 procent lékařů. Nemocnici tak hrozí, že by musela například úplně uzavřít oddělení ARO a chirurgii. „Předpokládám, že politici s tím něco budou dělat, jelikož třeba v mém případě by přestala fungovat jediná endokrinologická ambulance v okrese Bruntál, což je pět tisíc pacientů, kteří by neměli kam odejít,“ dodal Lukáš Burda z interního oddělení endokrinologické ambulance.

Lékaři upozorňují, že pokud dojde k uzavírání oddělení, nedotkne se to jen pacientů, ale i dalšího nemocničního personálu. Ředitel nemocnice Ladislav Václavec postoj lékařů chápe, na druhé straně je ale podle svých slov ředitel zařízení a „musí zajistit péči pro občany v celém okrese“.

Na severu Čech může chybět až čtvrtina lékařů

Také Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v ústeckém kraji, může přijít až o čtvrtinu lékařů, kteří se zde připojili v výzvě Děkujeme, odcházíme. Lékařský odborový klub chtěl s ústeckými lékaři diskutovat o platech a výpovědích v budově Masarykovy nemocnice. Krajská zdravotní jim ale prostory neposkytla s odůvodněním, že byly všechny obsazené. Diskuze se tak odehrála na parkovišti před budovou.

V Ústeckém kraji se k výzvě Děkujeme, odcházíme, připojila asi čtvrtina lékařů. Nejvíc právě v Masarykově nemocnici, zhruba 40 procent. To by mohlo být pro Krajskou zdravotní velmi nepříjemné, protože se potýká s nedostatkem lékařů dlouhodobě. Aktuálně jich chybí asi desetina, už nyní proto hledá nové lékaře ve východní Evropě, spustila i systém stipendií pro studenty medicíny. Tři roky jim platí až 7 tisíc měsíčně za to, že po skončení školy půjdou pracovat právě do jedné z pěti krajských nemocnic.

Děkujeme, odcházíme
Zdroj: ČT24