V centru Ústí n/L chátrají domy, obchodní centrum v nedohlednu

Ústí nad Labem – V centru Ústí nad Labem mělo už před třemi lety vyrůst nové obchodní centrum. Radnice kvůli tomu prodala jednu ulici soukromému investorovi, firmě INT. Z historických domů se kvůli tomu museli odstěhovat nájemníci a budovy měly být strženy. Investor ale zřejmě nemá peníze, a tak budovy chátrají dále. Není vyloučeno, že se do nich nastěhují bezdomovci a vznikne tak další problémová lokalita.

Odpůrci bourání domů z 19. století jsou ale rádi, že se stavět ještě nezačalo. Vidí v tom šanci, jak domy zachránit. „Touto investicí se vymaže podstatná část historické paměti města Ústí nad Labem,“ uvedl už dříve historik Václav Houfek. Bývalý primátor Ústí nad Labem Jan Kubata už před několika roky sliboval, že obchodní centrum, podle něj pro obyvatele potřebné, bude postaveno.

Investor musí požádat o prodloužení územního rozhodnutí. Podle odpůrců stavby nemá stavební úřad důvod, proč územní rozhodnutí prodlužovat. Ze zákona má chránit veřejný zájem. „Veřejným zájmem určitě není, aby tam stál další market, aby se zbourala ulice, aby se zase zdevastovala část Ústí,“ uvedl šéf ústeckých zelených Miroslav Florian. Investor se ale svého záměru vzdát nechce a ústecká radnice ho v tom podporuje. „Společnost INT požádala  o prodloužení územního rozhodnutí. Stavební úřad nemá důvod neprodlužovat,“ uvedla mluvčí magistrátu Ivana Solničková. 

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)