I Bohnice zasáhla atmosféra adventu

Praha - Psychiatrická léčebna v pražských Bohnicích zahájila advent tradičním, letos už jedenáctým koncertem v ústavním kostele svatého Václava. Po úspěchu v loňském roce připravily i tentokrát celé představení klientky pavilonu číslo sedm, které se léčí ze závislostí na alkoholu, drogách nebo gamblerství.

Půl hodiny před vystoupením čtyřiadvacetiletá Eva upravuje dekorace, které vytvořila. Deset let byla závislá na pervitinu. V Bohnicích se léčí dva měsíce. Účinkování na adventním večeru bere jako velkou příležitost. „Mě to baví a určitě si myslím, že i pro lidi, kteří sem přijdou a mohou mít problém se závislostí, tak jim to třeba něco dá. Že nejsme blázni, že jsme normální lidé, kteří tady můžou i něco předvést,“ říká Eva.

Samotný koncert je čistě v režii klientek z oddělení léčby závislostí. Zahajují jej tradičními vánočními písněmi, nechybí ale ani originální divadelní scénky, například o vzniku Betléma nebo skladby Tichá noc. „Kostýmy a masky nám dělala jedna absolventka pavilonu číslo sedm, Hana Plichtová. Zbytek jsme si dodělávaly samy včetně dekorací,“ vysvětluje režisérka koncertu Magdalena Singleton. „Tady se každá může rozvinout podle svých možností a schopností, tady vlastně každá ukáže, co umí,“ dodává sestra Eva Krčilová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Pro účinkující je vystoupení součástí terapie. Diváky má ale upozornit na to, že do závislosti na alkoholu, drogách nebo gamblerství se může dostat každý. „To, že klientky jsou ochotné jít se svojí kůží na trh, je také o tom, že chtějí dát lidem najevo, teď se to týká mě, ale může se to týkat i vás, přijďte a pojďte se léčit,“ vysvětluje lékařka Gita Pekárková. „Pro okolí to má obrovský význam, protože tak dochází k destigmatizaci psychiatrie,“ dodává organizátor adventních koncertů Jan Pomykacz.

Koncerty rozezní ústavní kostel sv. Václava i po další tři adventní neděle. Vystoupí například hudebníci z domova důchodců nebo dětský sbor církve husitské.