Nová sjezdovka v Bublavě se možná kvůli sporné cestě neotevře

Bublava – Kilometr dlouhá sjezdovka se čtyřsedačkovou lanovkou se možná v letošní sezoně vůbec neotevře. Provozovatel se totiž nemůže dohodnout s bublavskou radnicí na uzavření málo využívané a v zimě občas neprůjezdné cesty, která svah přetíná. Sjezdovka za desítky milionů má přitom být hitem letošní lyžařské sezony. Dosavadní čtyři svahy mají maximálně 500 metrů a méně pohodlné vleky. Majitelé lyžařského areálu přesto doufají, že se sjezdovka zprovozní. Lyžovat by se pak na ní mohlo už o Vánocích.

Podle projektů má mít sjezdovka v místě, kde protíná cestu, podjezd pro lyžaře. Letos na něj ale nezbyly peníze. Majitelé proto požádali radnici o roční výjimku, aby se cesta nemusela během lyžařské sezony od 9 do 16 hodin uzavírat. Na radnici ale zatím nepochodili.

„Musíme dodržet stavební povolení, kde je jasně uvedeno, že k nemovitostem zůstane cesta celoročně otevřená,“ tvrdí starosta Bublavy Igor Jirsík (nez.). Lyžaři podle něj mohou před cestou zastavit a přejít ji. V petici ho navíc podpořila asi stovka starousedlíků. Majitelé areálu postoj místních nechápou. Pod petici se podle nich podepsali lidé, kteří bydlí na opačné straně vesnice a silnici nepotřebují.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

„Trvale bydlící občané, kteří jsou čtyři, s těmi máme podepsané písemné dohody,“ řekl ČT spolumajitel lyžařského areálu Jiří Lhota. Stejnou dohodu podle něj mají i se záchrankou a s hasiči jednají: „Je to na dobré cestě.“ Majitelé se nakonec dohodli i s nájemci hotelu, do kterého přes spornou cestu jezdí hosté a zásobování. Bariéry padly, když jim nabídli dopravu lanovkou. „Nebudeme si křížit cesty a vyjdeme si vstříc,“ dodala nájemkyně hotelu Bleiberg Marie Opitzová.