Nová lanovka na Sněžku v roce 2013? Možná

Turnov - Stavba nové lanové dráhy na Sněžku za víc než za tři sta milionů korun ještě ani nezačala a už má potíže. Ze tří stavebních firem, které se přihlásily do výběrového řízení, byly dvě vyřazeny. Údajně nesplnily požadované podmínky tendru. Ve hře tak zůstala jen firma s nejvyšší nabídkou. Zbylé dvě s výsledkem výběrového řízení nesouhlasí a budou se soudit.

Po otevření obálek se ukázalo, že tyrolský výrobce lanovek Leitner figuruje hned ve dvou nabídkách. Jednou ve sdružení se společností BAK, jednou společně s firmou Chládek a Tintěra. To ale zákon zakazuje. Uchazeč smí podat nejvýše jednu nabídku. „Ty dvě zmiňované firmy, které nesplnily podmínky, byly vyřazeny ze zákonných důvodů,“ tvrdí starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Dodavatel lanovkových technologií Leitner ale říká: „Máme smlouvu jenom s BAKem, ta druhá je podvod, který nás měl ze soutěže diskvalifikovat. Ve stoleté historii firmy Leitner jsem se s takovým podvodem v obchodně právních vztazích ještě nesetkal,“ konstatuje obchodní zástupce firmy Leitner Oliver Kirchheim.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Pardubická stavební firma Chládek a Tintěra obvinění odmítá. Spor bude muset rozhodnout soud. „Trváme na tom, že neexistuje smluvní vztah se společností Leitner,“ hájí se prokurista firmy Chládek a Tintěra Pavel Karlovec. „Já si myslím, že smyslem této akce bylo poškození společnosti Leitner, tzn. její vyřazení ze soutěže tak, aby její nabídka nemohla zvítězit,“ oponuje generální ředitel firmy BAK Dušan Čížek.   

Poté, co byli dva ze tří uchazečů vyřazeni, stala se vítězem Eurovia, která jediná v tendru zůstala. Její nabídka přitom byla ze všech nejvyšší. „Vyhodnotíme jediného uchazeče, který v soutěži zůstal. Pokud bude vše v pořádku, tak budeme muset uzavřít smlouvu o stavbě s firmou Eurovia,“ říká starosta Tomášek. 

Nová kabinová lanovka má vozit turisty už od března 2013. Spor při výběru stavební firmy ale může celý projekt o hodně zdržet.