V Přerově je znovu k vidění betlém Bedřicha Zbořila

Přerov - Pracovníci Muzea Komenského v Přerově sestavili betlém Bedřicha Zbořila. Má téměř 130 figur vysokých třicet centimetrů. I když je návštěvníkům představen už potřinácté, lidé na něm najdou zase něco nového. Je totiž tak objemný, že nikdy není vystaven celý. Některé postavy musejí zůstat v depozitáři.

Umělecký řezbář Bedřich Zbořil vytváří betlém muzeu přímo na míru. První kousky z lipového dřeva dodal v roce 1997. Základem je Svatá rodina obklopená řemeslníky představujícími už zapomenutá lidová řemesla. Betlém má ale i nádech exotiky. „Poprvé je vystavená figurka domorodce se žirafou. Ten betlém je tak obrovský, že se nám jej nedaří vystavit vždy celý, letos jsme schovali ty nejrozměrnější figurky, takže třeba slon tentokrát nebude,“ říká kurátor výstavy Lubor Maloň.

„Jakousi základní kostru to má, ale zapojujeme i fantazii a opravdu se snažíme, aby ten betlém byl každý rok trochu jiný,“ řekla vedoucí Výstavního a programového oddělení Kristina Glacová. „Začíná se samozřejmě od Svaté rodiny a jesliček a pak se přidávají různá řemesla a různé postavy,“ dodala. Tradice lidového betlemářství je u nás poměrně mladá. Tento zvyk pronikl do českých zemí až ve 2. polovině 16. století. Betlémy si ale lidé začali vystavovat ještě později. První betlém se skutečnými lidmi a zvířaty údajně postavil v Itálii František z Assisi. Bylo to o Vánocích roku 1223.

„Takové ty klasické betlémy, které známe my, tak to je v podstatě dílo lidových řezbářů, kteří se toho ujali, a traduje se to někdy od konce 18. století,“ vysvětluje kurátor výstavy Lubor Maloň. Betlém bude v muzeu vystaven do konce ledna. Poté poputuje do konzervátorské dílny na pravidelnou údržbu.