Ve Valašských Kloboukách Mikuláš vyrazil do terénu již dnes

Valašské Klobouky (Zlínský kraj) – Svátek svatého Mikuláše spojený s tradiční nadílkou sice bude až později, na mnoha místech však Mikuláš společně s čerty a andělem vyrazil do ulic již dnes. Jen na jižním Valašsku je průvod daleko rozmanitější, tradice a lidové pověry do něho přidaly i další postavy. Důkazem byl i Vánoční jarmark ve Valašských Kloboukách, kde ani letos nemohly chybět obvyklé ukázky starých řemesel či prezentace rukodělných produktů, které pocházejí z dílen zručných řezbářů, dráteníků, krajkářek, hrnčířů a dalších lidových výrobců.

Jako kdyby na Valašsku nestačil Mikuláš s andělem, lidská fantazie, pověry i historické zkušenosti průvod výrazně zpestřily. Čerty ohlašují zdaleka slyšitelné zvonce, opentlený běžec Laufer ohlašuje příchod družiny a Turek je připomenutím dávného plenění moravsko-slovenského pohraničí. Největší respekt má však smrtka coby připomenutí konečnosti lidského života. „Však, kdo vám může garantovat, že tady budeme i za hodinu,“ prohlásil etnograf Karel Pavlištík.

Ve Valašských Kloboukách si vůbec potrpí na dodržování zvyklostí. Na jarmarku se netrpí prodej komerčního zboží, přednost mají rukodělné výrobky a polozapomenutá řemesla. „Lidé ocení, že člověk je schopen to vytvořit vlastní rukou,“ potvrdil kolář Gustav Kristyník z Nového Hrozenkova. Jarmareční dopoledne bylo velmi mrazivé. V minus patnácti stupních ale děti kromě strašení čertů spolehlivě zahřál čaj, dospělé pak výtečná valašská slivovice.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Mikulášský jarmark dnes odpoledne skončil, čerti na pár hodin odpočívali. To pravé vyvrcholení je čeká zítra.

Svátek svatého Mikuláše začal na mnoha místech již dnes.
Zdroj: ČT24