Mráz a sníh – ideální podmínky pro plzeňské otužilce

Plzeň – Mráz a sněhová nadílka nemusí znamenat pouze starosti o vlastní zdraví či majetek. Důkazem byla sobotní akce u rybníku Bolevák na Plzeňsku, kde se sešla dvacítka místních otužilců k pravidelnému plaveckému tréninku. Teplota vzduchu se pohybovala pouze na 8 stupních pod nulou, voda měla jeden stupeň nad nulou. I když dnešní akce musela být kvůli technickým požadavkům nakonec oficiálně zrušena, plavci si vodu pochvalovali. Svědomitě trénují dvakrát týdně – a nevynechávají.

Klub sportovních otužilců Plzeň má téměř 50 členů, z toho deset žen. Nejstarším členem je jednasedmdesátiletý Jožka Hromjak. Ne všichni členové závodí, někteří se jen otužují. V poslední době se k otužilcům často hlásí mladí bazénoví plavci. „Musíme trénovat dvakrát až třikrát týdně, jinak bychom ve vodě nevydrželi. Vlézt tam není problém, ale uplavat těch 500, 750 nebo 1 000 metrů, tak to ano,“ řekl pětašedesátiletý náčelník Pavel Vituj, který si nepamatuje, kdy naposledy marodil.

Dopoledne se měly na plzeňském Boleváku konat mezinárodní závody, jenže led prý nebyl dostatečně silný na to, aby pořadatelé vysekali požadovanou velikost bazénu. Dvaatřicáté slavnosti slunovratu a závod o pohár plzeňského primátora se proto změnily v exhibici pro diváky, mezi nimiž byly desítky běžkařů.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V ČR je 40 týmů závodních otužilců, Plzeň prý má ve srovnání s ostatními dobré výsledky. Podle Vaniše jsou Plzeňané sice slabší v plaveckých dovednostech, v otužilosti ale patří ke špičce. „V teplejší vodě jsme hodně daleko za velmi dobrými plavci, ale když vychladne, tak se rozdíl velmi zkrátí,“ prohlásil.

Extrémní otužování vyžaduje pravidelné a podrobné zdravotní prohlídky. Ohromný nápor musí zvládnout především srdce. „Poprvé to bylo jednoduché, protože to byla nová věc. Mnohem horší je tam jít potřetí, počtvrté a už vědět, jaká ta voda bude,“ svěřila se členka Klubu sportovních otužilců Plzeň Martina Ouřadová. Členové klubu podstupují každý rok velmi náročnou prohlídku u lékaře, šlapou kolo, měří se jim tep a aktivita srdce. Někdy potápějí hlavu do kbelíku na výdrž. Lékaři kladou důraz na prevenci srdečních chorob.

„Srdce dostává docela zabrat, kdyby netrénovaný člověk skočil do studené vody, tak by měl problémy s dušením, protože v mrazu se mu všechno začne stahovat, a má pocit, že nemůže dýchat. On je to jenom pocit, ale už jenom ten by mohl zabíjet. Navíc při dlouhodobém pobytu dochází k fibrilacím srdce,“ vysvětlil člen klubu Tomáš Kocánek.

Otužilci
Zdroj: ČT24