Burza v Karlových Varech překonala zákaz

Karlovy Vary – Nedělní vetešnické burzy na stadionu sportovního oddílu AC Start Karlovy Vary jsou již zase legální. Rozhodlo tak nově zvolené vedení magistrátu, to staré burzy letos v červnu zakázalo s tím, že prodejcům vyhradilo jiná místa ve městě. O novou burzu, která vznikla v blízkosti dolního nádraží, však nebyl příliš velký zájem. Její premiéra v polovině srpna se příliš nevydařila a také byla trnem v oku obyvatelům okolních ulic. Burza je karlovarským nedělním fenoménem, už dvacet let se sem každou neděli sjíždějí tisíce lidí z dalekého okolí města, aby se střetli s prodávajícími v tradičním čase na tradičním místě. Nyní je burza a bleší trh na původním pozemku opět legální.

Na burzu, kde je možné koupit téměř všechno, se naučili jezdit lidé ze širokého okolí. Je to zavedené místo, to byl také hlavní důvod, proč se prodejci drželi na stadionu zuby nehty a proč mají teď důvod k oslavě: „Chtěli nám to tady organizovat nějací soudruzi z magistrátu, teď se naštěstí situace změnila. Vrací se to zpět, a tak jsem rád. Je dobré, že je to legální. My si musíme jednou za týden někde nějaké drobné vydělat.“ Bývalé vedení magistrátu neuspělo se zákazem u provozovatele nedělních burz, u AC Start. Na řadu přišla represe, burzy začali pravidelně navštěvovat strážníci s pokutovými bloky. „Bylo vypsáno 67 pokut, každá činila 1 500 korun a čtyři správní řízení, z nichž jedno bylo proti AC Start. To byla pokuta 200 tisíc korun,“ potvrdil jednatel AC Start Karlovy Vary Vít Hořejš a prodejkyně doplňují: „Dostala jsem pokutu. Šlo to do správního řízení a doufám, že to dobře dopadne. Já dostala 1 500 korun, ale neplatila jsem to.“

Nové vedení magistrátu zrušilo zákaz, aby situaci kolem burzy uklidnilo. Zatím však není jasné, jak to dopadne s nezaplacenými pokutami a hlavně se správními řízeními. Ta mají po zahájení svůj řád a průběh, který je nezávislý na politických rozhodnutích. „Ten klidový stav se bude týkat celého řešení obecně. Asi to nebude jednoduché s těmi pokutami a správními řízeními. Ale budeme se snažit,“ prohlásil náměstek primátora Karlových Varů Jiří Kotek (Alternativa).

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Burzy mají dvacetiletou tradici, atletický oddíl platí z nájemného od prodejců částečně svoji činnost.

Nedělní vetešnické burzy na stadionu sportovního oddílu AC Start Karlovy Vary jsou již zase legální.
Zdroj: ČT24