Pozor na falešné kominíky. Vyberou finanční zálohu a zmizí

České Budějovice – Policisté dopadli na jihu Čech falešného kominíka, který od lidí vybral finanční zálohu a pak zmizel. 51letý muž nabízel kominické služby v okolí Ševětína a Hluboké nad Vltavou. Podle svědků působil důvěryhodně, i když neměl klasický oblek s bílou čepicí. Podle mluvčí českobudějovické policie Reginy Tupé muž vybral peníze od 70 lidí. Falešného kominíka už policisté obvinili ze dvou trestných činů a hrozí mu až pět let vězení.

Podle jihočeských kominíků navíc nejde o ojedinělý případ, letos už na několik podvodníků policii upozorňovali. Podobné případy se objevují i jinde v Česku. Zájem o kominické služby totiž výrazně stoupá, neboť začne od ledna platit vyhláška, podle které musí každý komín ročně projít úřední kontrolou. 

Celkem v Česku působí jen asi 1 500 kominíků, sami ale uklidňují, že nárůst práce v novém roce zvládnou. Každý kominík totiž může zaměstnat i svého pomocníka. Podle zástupců kominického cechu by si měli dát majitelé domů pozor na nabídky od lidí, kteří nemohou dostatečně prokázat svojí odbornou způsobilost. „Jestliže má člověk podezření, tak má právo si vyžádat živnostenský list a také občanský průkaz,“ upozorňuje cechmistr Jiří Janoušek ze Společenstva kominíků.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)