Karlovým Varům hrozí navrácení stovek milionů státu

Karlovy Vary – Podle kontroly finančního úřadu město Karlovy Vary v minulosti ve dvou případech udělalo chybu při čerpání dotací. Radní jsou přesvědčeni, že jde jen o administrativní chyby. Pokud by Karlovy Vary musely peníze vrátit, šlo by o částku dosahující dvou třetin městského rozpočtu. Město nyní vyjednává s ministerstvem financí o prominutí sankcí.

Karlovy Vary postavily 12 bytových domů na největším sídlišti ve Staré Roli už v roce 2005. Město na ně získalo 130 milionů korun z fondu rozvoje bydlení. O dotaci požádala tři bytová družstva. Mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál uvedl, že byty nakonec postavila pouze dvě, což není v souladu s vyplacenou dotací.

Další peníze, 12 milionů, by měla radnice vrátit za revitalizaci části nábřeží řeky Ohře. Město tam nechalo postavit novou loděnici. Kontrola finančního úřadu ale zjistila, že nebyla oproti původnímu plánu přeložena dešťová kanalizace. Mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka informoval, že pokud úřad zjistí u dotace nějaké pochybení, musí nařídit vrácení dotace a vyměřit penále.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Magistrát se už v minulosti v obou případech proti rozhodnutí finančního úřadu odvolal. Nové vedení města ale tvrdí, že o hrozbě vracení dotací dosud nevědělo, jak potvrdil primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Radní teď pověřili zastupitele Josefa Malého (TOP 09), aby se pokusil dohodnout s ministerstvem financí. V podobných případech totiž ušetřil peníze například radnicím v Bochově nebo Chodově.

První sankce je podle Josefa Malého udělena pouze kvůli nedodržení podmínek. Trestný čin tam nevidí. Radek Ležatka ubezpečil, že šance na prominutí penále určitě existuje. Josef Malý říká, že u loděnice se musí rozhodnout ještě v prosinci. O první sankci by mělo být jasno během příštího roku.