Horácké divadlo musí razantně šetřit

Jihlava – Podruhé za sebou se musí vedení Horáckého divadla v Jihlavě vyrovnávat se snížením dotací. Divadlo má přitom už teď minimální počet herců. Každý rok se zde připravuje osm představení, z toho sedm premiér. Jedno z posledních představení letošního roku je absurdní drama Hlava XXll.

Zástupce ředitele Horáckého divadla Marie Kliková informovala, že počet představení se v žádném případě snižovat nebude. A to i přesto, že se už letos divadelníci potýkají s nedostatkem peněz. Úsporná opatření začal kraj praktikovat už vloni, kdy dal divadlu na provoz o více než milion méně, a z dotace ubere i letos.

„U příspěvkových organizací kraj nastavil pravidla, že se příspěvek snižuje o 5 %,“ říká radní kraje pro oblast kultury Tomáš Škaryd. Marie Kliková upřesnila, že během dvou let jde o snížení ve výši 2 miliony 850 tisíc korun. Nyní v divadle pracuje 70 lidí, což je o 30 méně než před čtyřmi lety. Ani to ale v době úsporných opatření nebude stačit. Šetřit se bude na scénách, kostýmech i energiích.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Příští rok chce kraj uvolnit divadlu maximálně 26 milionů. Stěží to bude stačit na pokrytí nákladů a platy zaměstnanců. Navíc i divadelníky čeká snížení platů o 10 %, 8. prosince tedy půjdou stávkovat. Kvůli úsporným opatřením zvažuje vedení divadla, že od příští sezony zdraží vstupné, ale maximálně o koruny. Teď cena vstupenky do Horáckého divadla přijde na 140 korun.